Cuvée Gyotaku 2016, Domaine Mittnacht — Gastronomic Diff

Cuvée Gyotaku 2016, Domaine Mittnacht

Cuvée Gyotaku 2016, Domaine Mittnacht

Ένα κρασί που φτιάχτηκε για την Ιαπωνική κουζίνα!

Η Αλσατία χαρίζει στον επισκέπτη καταπράσινα τοπία με γραφικά χωριά και πολλά μεσαιωνικά μνημεία καθώς και παράδοξα σε πολιτιστικό και αμπελουργικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, πότε ήταν γαλλικό και πότε γερμανικό έδαφος… Τελικά, η μπίλια κάθισε στη Γαλλία μετά το τέλος του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου το 1917 και με ένα μικρό διάλειμμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου έχει παραμείνει εκεί μαζί με την γειτονική Λωρραίνη μέχρι σήμερα.

Gastronomicdiff Domaine Mittnacht

Όσοι έχετε επισκεφτεί την περιοχή θα έχετε εντυπωσιαστεί από την ιδιαίτερη γαλλο-γερμανική διάλεκτο που μιλούν οι Αλσατοί. Το ίδιο ξεχωριστός για τη Γαλλία είναι και ο αμπελώνας της Αλσατίας. Πρόκειται για μία μακρόστενη ζώνη στην ανατολική πλευρά των Βοσνίων όρων, μήκους 120 χιλιομέτρων από βορρά προς το νότο, και πλάτους από 2-15 χιλιόμετρα. Οι αμπελώνες εκτείνονται σε αυτό το μήκος και πλάτος και σε υψόμετρο από 170 έως 550 μέτρα.

Αυτό που κάνει τον αμπελώνα όμως μοναδικό, είναι οι ορεινοί όγκοι των Βοσνίων (Vosges), που σταματούν τα βροχερά δυτικά ρεύματα. Η Λωρραίνη που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του βουνού είναι η πιο βροχερή περιοχή της Γαλλίας, ενώ η Αλσατία στην ανατολική πλευρά απολαμβάνει ηλιόλουστη και μακρά βλαστική περίοδο μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στον 47.5ο βόρειο παράλληλο.

Gastronomicdiff Cuvee Gyotaku

Εδώ λοιπόν συναντάμε τον μικρό οίκο Domaine Mittnacht &Freres. Μικρή οικογενειακή υπόθεση που έχει αμπελώνες στο νότιο τμήμα της Αλσατίας (Haut Rhine) με βάση το χωριό Hunawhir εκεί που τα Βόσνια όρη έχουν το μεγαλύτερο υψόμετρο και κατ’ επέκταση τη μεγαλύτερη επίδραση στο κλίμα.

Το κτήμα σήμερα ανήκει σε δύο ξαδέρφια γνήσιους Mittnacht που το κληρονόμησαν από τους γονείς τους. Μέχρι εδώ όλα καλά. Το ένα από τα δύο ξαδέρφια όμως παντρεύτηκε με μια ωραία γιαπωνέζα που είναι και πολύ καλή Chef. Μέσα από αυτή την προσθήκη της ιαπωνικής κουλτούρας στην ήδη μπερδεμένη γαλλογερμανική, γεννήθηκε ένα υπέροχο κρασί το Cuvee Gyotaku.

Ένα κρασί που φτιάχτηκε για να ταιριάζει με την Ιαπωνική κουζίνα! Η ασιατική και ιδιαίτερα η Ιαπωνική κουζίνα είναι ο πονοκέφαλος του κάθε sommelier… Καλείται να συνδυάσει πιάτα που περιέχουν έντονα καυτερά, υφάλμυρα και επιθετικά για το κρασί στοιχεία, όπως πίκλες ginger, wasabi, ξίδι ρυζιού και άλλα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, το έχω δοκιμάσει σε κουζίνες αθηναϊκών γιαπωνέζικων εστιατορίων και ενθουσιάστηκα!

Gastronomicdif Domaine Mittnacht Freres

Το Cuvée Gyotaku 2016, είναι 50% Pinot Blanc και το υπόλοιπο 50% μοιράζονται το Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer και Muscat. Το κρασί έχει μέτρια ένταση αρωμάτων με ώριμα φρούτα & ξηρούς καρπούς και μετά από λίγο σορμπέ lime και ανθικές αποχρώσεις. Στην παλέτα, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι είναι ξηρό χωρίς υπολειπόμενα σάκχαρα (στα συν για τον σύγχρονο καταναλωτή), με αλκοόλ μόλις στα 12,5% (άλλο ένα συν), μέτριο σώμα με συγκέντρωση αρωμάτων, μέτρια οξύτητα και ευχάριστη διάρκεια με λεμονάτες αποχρώσεις. Ο φυσικός του χώρος είναι η Ιαπωνική κουζίνα και τα ωμά, και εκεί ξέρει πότε θα συνοδεύσει αθόρυβα και πότε θα επέμβει με γευστική ένταση, αλλά ποτέ δεν θα μείνει εκτός παιχνιδιού.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Cuvée Gyotaku, όπως όλα τα κρασιά του κτήματος, είναι αυστηρά βιοδυναμικής καλλιέργειας. Δεύτερον, το Gyotaku είναι μια παλαιά γιαπωνέζικη τεχνική αποτύπωσης ψαριών πάνω σε χαρτί. Τα αρχαία χρόνια ήταν ο μόνος τρόπος για τους Ιάπωνες να αποδείξουν τα τρόπαια τους όταν πήγαιναν για ψάρεμα.

Gastronomicdiff Cuvee Gyotaku

Το Cuvée Gyotaku έρχεται λοιπόν να προσθέσει στο γαλλογερμανικό mix της Αλσατίας και μία γιαπωνέζικη πινελιά.

Γιάννης Μακρής, Dip WSET

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter