Il Pino 2016: Ιταλική φινέτσα και εκδοχή στο θέμα μπορντολέζικες ποικιλίες — Gastronomic Diff

Il Pino 2016: Ιταλική φινέτσα και εκδοχή στο θέμα μπορντολέζικες ποικιλίες

IL PINO 2016, TENUTA DI BISERNO, IGT TOSCANA

Ιταλική φινέτσα και εκδοχή στο θέμα μπορντολέζικες ποικιλίες

Για την Τοσκάνη, η παραλιακή Maremma και πιο συγκεκριμένα, η Upper Maremma, είναι ό,τι η άγρια δύση για τους Αμερικάνους. Ελώδης, γεμάτη κουνούπια, ακατάλληλη για τον άνθρωπο, πόσο μάλλον για την παραγωγή και καλλιέργεια… Σε αυτήν την περιοχή όμως, συναντάμε σήμερα τα κορυφαία Ιταλικά κρασιά από ποικιλίες του Bordeaux, όπως το Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot.

Πίσω από τη φήμη αυτών των κρασιών που σήμερα ονομάζονται Super Tuscan, κρύβεται ένας σημαντικός άνθρωπος, ο Lodovico Antinori. Ο Lodovico ίσως να μην σας είναι τόσο γνωστός, αλλά είναι αυτός που πίστεψε στην δυνατότητα της Upper Maremma και πιο συγκεκριμένα στους αμπελώνες γύρω από το Bolgheri.

Gastronomicdiff Biserno

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μαζί με τον αδερφό του Piero, ίδρυσαν τα διάσημα Ornellaia και Masseto, που σήμερα έχουν φύγει από την οικογένεια Antinori και ανήκουν στους Frescobaldi. Όταν ο Lodovico το 1995 έψαχνε να βρει αμπελώνες για να επεκτείνει αυτούς του Ornellaia, βρήκε τους αμπελώνες που είναι σήμερα η Tenuta Di Biserno. Αμέσως, κατάλαβε την ποιότητα τους και θέλησε να τους καλλιεργήσει αυτόνομα. Έτσι, όταν η Ornellaia έφυγε από την οικογένεια, ο Lodovico ίδρυσε την Tenuta Di Biserno.  Ο αμπελώνας έκτασης 490 στρεμμάτων βρίσκεται σε προνομιακή θέση μεταξύ του Bolgheri  και του λόφου Bibbona. Η μικρή απόσταση από την θάλασσα χαρίζει την ευεργετική δροσιά από τους ανέμους και ηλιοφάνεια, καθώς λειτουργεί σαν καθρέφτης για τις ακτίνες του ήλιου. Το έδαφος είναι γνώριμο περιβάλλον για τις μπορντολέζικες ποικιλίες με την πετρώδη σύσταση, ποσοστά άμμου, πηλού και ασβεστόλιθου. Μείγμα που χαρίζει τέλεια αποστράγγιση.

Gastronomicdiff Ilpino Map

Σε όλη αυτήν την εικόνα, να θυμίσω αυτό που λέγαμε για την παρομοίωση με την άγρια δύση… Παρά το γεγονός ότι η Τοσκάνη είναι από τις πιο γνωστές αμπελουργικές ζώνες της Ιταλίας, η συγκεκριμένη περιοχή για πρώτη φορά καλλιεργείται! Ο λόγος είναι ότι ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία, λόγω της ελονοσίας. Έπρεπε να γίνουν έργα αποστράγγισης, όπως έγιναν και στο Bordeaux μερικούς αιώνες νωρίτερα. Αυτό προσέφερε στον Lodovico Antinori έναν αμπελώνα κυριολεκτικά παρθένο, έτοιμο να δώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του!

Το Il Pino 2016, προέρχεται από αυτόν τον αμπελώνα (Tenuta Di Biserno). Σας το προτείνω γιατί είναι η κατάλληλη εισαγωγή στα κρασιά του κτήματος. Η ποικιλιακή σύνθεση είναι κυρίως Cabernet Franc με Merlot, Cabernet Sauvignon και Petit Verdot.

Gastronomicdiff Biserno (Medium)

Εξαιρετικά χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις 1 κιλού ανά φυτό, δηλαδή 1 φιάλης κρασιού ανά πρέμνο! Μετά από αυστηρή επιλογή των σταφυλιών, ακολουθεί η αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές και παραμονή του κρασιού εκεί για 4 εβδομάδες. Ακολουθεί η μηλογαλακτική μετατροπή του επιθετικού μηλικού οξέος στο πιο ήπιο και σταθερό γαλακτικό οξύ. Αυτή γίνεται για το 75% του κρασιού σε ανοξείδωτες δεξαμενές και για το 25% του κρασιού σε βαρέλια. Κατόπιν, το κρασί ωριμάζει για 12 μήνες σε βαρέλια δεύτερης χρήσης, ενώ ένα 10% από αυτό παραμένει σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Gastronomicdiff Il Pino

Όλα αυτά ακούγονται περίπλοκα, πόσο μάλλον να τα εφαρμόσει στην πράξη κάποιος… Το αποτέλεσμα όμως, δικαιώνει την προσπάθεια. Βαθύ και λαμπερό ρουμπινί χρώμα, με πυκνά αρώματα στη μύτη όπως η κανέλλα και το γαρύφαλλο και διαδοχικά επιτίθενται αγριοφράουλα, βατόμουρα, νότες από γραφίτη και πιπεριάς. Στην παλέτα σφιχτοδεμένο σώμα, με εκχύλιση φρούτου, ενσωματωμένες ταννίνες, οξύτητα και μεγάλη διάρκεια. Αξιοσημείωτο είναι πως το 14,5% αλκοόλ που προσδίδει όγκο, δεν αφαιρεί από την κομψότητα!

Ένα κρασί που είναι έτοιμο να το απολαύσουμε, αλλά δείχνει ότι ο χρόνος θα είναι ευεργετικός για αυτό τα επόμενα δέκα χρόνια. Ιταλική φινέτσα και εκδοχή στο θέμα μπορντολέζικες ποικιλίες.

Γιάννης Μακρής, Dip WSET

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter