Τελικά, οι άνθρωποι της Νεολιθικής εποχής διατηρούσαν ψηλά τον πήχη στο lifestyle τους! Η παραγωγή κρασιού από το 6.000 π.χ. φανερώνει έναν πολύ πιο σοφιστικέ τρόπο ζωής από ότι έχουμε φανταστεί, δεδομένου πως το κρασί δεν είναι απαραίτητο για την επιβίωση μας…
από τη Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη
Σύμφωνα με τους επιστήμονες και την έρευνα του κορυφαίου επιστημονικού οργανισμού στην Αμερική, Proceedings of the National Academy of Sciences PNAS, νότια της Τιφλίδας (Tbilisi), πρωτεύουσας της Γεωργίας, βρέθηκαν κεραμικά 8.000 ετών, τα οποία αποκαλύπτουν πως η παραγωγή κρασιού και η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείτο από το 6.000 π.χ.
Όταν ο αρχαιολόγος του University of Pennsylvania, Patrick McGover, ανέλυσε τα δείγματα, βρήκε τρυγικό οξύ, επιβεβαιώνοντας έτσι τα υπολείμματα χημικών ουσιών κρασιού στα 8 πήλινα βάζα που εντοπίστηκαν στα δύο Νεολιθικής εποχής χωριά νότια της Τιφλίδας, Gadachrili Gora και Shulaberis Gora.
Λόγω της άφθονης γύρης σταφυλιών στο χώμα της περιοχής και των σταφυλιών που είναι ζωγραφισμένα στα βάζα, προκύπτει πως η παραγωγή κρασιού ξεκίνησε από το 5.800 – 6.000 π.χ. και οι κάτοικοι της πόλης Gadachrili Gora υπήρξαν από τους πρώτους παραγωγούς κρασιού παγκοσμίως.
Μάλιστα, φαίνεται πως ήταν μυημένοι στην αλκοολική ζύμωση και την παραγωγή του ευρωπαϊκού σταφυλιού vitis vinifera.
Πριν από την έρευνα του PNAS που είναι και η πιο πρόσφατη, τα ευρήματα έδειχναν πως οι πρώτες ενδείξεις παραγωγής κρασιού ξεκίνησαν το 5.400-5.000 π.χ. στο βορειοδυτικό Ιράν, συγκεκριμένα στα Όρη Ζάγκρος. Επιπλέον, βάζα αλκοολικής ζύμωσης βρέθηκαν σε μια σπηλιά στην Αρμενία το 2011.
Λέγεται επίσης, πως η παλαιότερη μορφή κρασιού πρόκειται για ένα ζυμωμένο αλκοολούχο ρόφημα που αποτελείται από ρύζι, μέλι και φρούτο το οποίο καταναλωνόταν στην Κίνα κατά το 7.000 π.χ.
Η τελευταία εκτενής έρευνα αναδεικνύει τη Γεωργία ως τη χώρα παραγωγής κρασιού για πρώτη φορά στον κόσμο!
“Πιστεύουμε πως τα ευρήματα της έρευνας μας αποκαλύπτουν την πρώτη ένδειξη ενός Ευρασιατικού αμπελώνα αποκλειστικά για την παραγωγή οίνου“, είπε ο συντάκτης της έρευνας & ερευνητής στο University of Toronto, Stephen Batiuk.
“Το κρασί είναι κεντρικό στοιχείο στη διαμόρφωση του Δυτικού πολιτισμού και έπαιξε σημαντικό ρόλο σε θρησκευτικές οργανώσεις, τη ιατρική, τη γαστρονομία, την οικονομία και την κοινωνία”, συνεχίζει.