Ηλιοβασίλεμα Σύρος: η Κυκλαδίτικη νοστιμιά στο μεγαλείο της — Gastronomic Diff

Ηλιοβασίλεμα Σύρος: η Κυκλαδίτικη νοστιμιά στο μεγαλείο της

Από τη Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη

Gastronomicdiff ηλιοβασίλεμα σύρος μπουγιούρης10

Από το 1992, ο Chef Κώστας Μπουγιούρης (Ηλιοβασίλεμα, Belle amie, Piu Verde, Ψαράδες, Barbalazaros) σερβίρει ελληνική δημιουργική κουζίνα με τοπικά προϊόντα Σύρου στο εστιατόριο του «Ηλιοβασίλεμα» στο Γαλησσά. 28 χρόνια στο στίβο της μαγειρικής επιβραβεύτηκαν από το θεσμό των Χρυσών Σκούφων με την ειδική διάκριση «Top Notch», χώρια της βράβευσης των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας.

Gastronomicdiff ηλιοβασίλεμα σύρος μπουγιούρης12

Κάναμε την αρχή με τσιγαριστά χόρτα εποχής & τη θεϊκή αλμύρα με αυγά αχινού, το αγαπημένο υλικό του Chef και ένα από τα απόλυτα Κυκλαδίτικα πιάτα. Η μους ταραμάς με μελάνι σουπιάς και αβγά χελιδονόψαρου πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη συνταγή με καλοδουλεμένες υφές.

Gastronomicdiff ηλιοβασίλεμα σύρος μπουγιούρης 1

 

Gastronomicdiff ηλιοβασίλεμα σύρος μπουγιούρης15

 

Gastronomicdiff ηλιοβασίλεμα σύρος μπουγιούρης3

Το ταξίδι συνεχίστηκε με τη χορτοφαγική κολοκυθόπιτα με χαρουπάλευρο της οποίας τη νοστιμιά θυμόμουν από προηγούμενα καλοκαίρια. Στην ερώτηση «κρέας ή ψάρι» φυσικά απαντάμε ψάρι, αφού η δημιουργική ψαροφαγία είναι το ατού του εστιάτορα και Chef.

Gastronomicdiff ηλιοβασίλεμα σύρος μπουγιούρης4

Κατόπιν προτροπής του, επιλέξαμε το ψάρι «χουνκιάρ μπεγιεντί» με λαδολέμονο αχινού, που μόλις το δοκίμασα κατάλαβα γιατί επέλεξε να το ονομάσει έτσι -το όνομα του πιάτου στα τούρκικα σημαίνει «όπως αρέσει στο σουλτάνο» υποδηλώνοντας τη νοστιμιά του. Ο Chef αγαπάει το ψάρι και αυτό φαίνεται. Τα τσιπς γαύρου λίγο άγευστα μπροστά το ριζότο σουπιάς με το μελάνι της και τους σβόλους κόκκινου πιπεριού που έδιναν το κάτι παραπάνω.

Gastronomicdiff ηλιοβασίλεμα σύρος μπουγιούρης5

 

Gastronomicdiff ηλιοβασίλεμα σύρος μπουγιούρης8

Ο γλυκός επίλογος έγινε με ωραία σκληρή τάρτα λεμονιού για να εξουδετερώσει τις θαλασσινές γεύσεις και να δροσίσει τον ουρανίσκο.

Gastronomicdiff ηλιοβασίλεμα σύρος μπουγιούρης9

Όλα τα πιάτα έχουν μια λιτή και απέριττη προσέγγιση, τόσο στην εμφάνιση, όσο και στη γεύση. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Κώστα Μπουγιούρη: μινιμαλισμός και απλότητα. Ο χώρος καθαρός και λευκός, με εικόνες θαλασσινού μοτίβου να συνάδουν άψογα με το κεφάλαιο φαγητό.

Gastronomicdiff ηλιοβασίλεμα σύρος μπουγιούρης14

Η γκουρμέ θαλασσοφαγία του Μπουγιούρη θα σε κερδίσει γιατί είναι προσιτή και απλή, υπενθυμίζοντας μας τη δύναμη της τοπικότητας. Μια πανδαισία Κυκλαδίτικων υλικών και συριανής παράδοσης στρώνουν ένα αυθεντικό και νόστιμο Κυκλαδίτικο τραπέζι που ποντάρω πως σταδιακά θα εκπληρώσει το όραμα του: η κουζίνα του Αιγαίου να γίνει παγκόσμιος γαστρονομικός προορισμός και τα προϊόντα της μονάκριβα (και όχι ακριβά)…

Gastronomicdiff ηλιοβασίλεμα σύρος μπουγιούρης11

2 Comments
  1. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΩ ΑΛΛΟ ΦΑΓΗΤΟ

  2. Hallo, always great to see other people through the hole world in my searching, I really appreciate the time it should have taken to put together this awesome article. Cheers Ernesta Clarence Samara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter