Miraval: Η συνταγή της επιτυχίας του θρυλικού κρασιού των Brad Pitt & Angelina Jolie — Gastronomic Diff

Miraval: Η συνταγή της επιτυχίας του θρυλικού κρασιού των Brad Pitt & Angelina Jolie

Η επιτυχία του Miraval, ήρθε μέσα σε μια ημέρα, όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2013 και την επόμενη μέρα ήταν… sold out! Η Le Figaro του έδωσε τον τιμητικό τίτλο “the superstar of rosé”.   Πολλοί θα πουν ότι αυτό οφείλεται στους διάσημους ιδιοκτήτες του. Υπάρχουν όμως κι άλλοι καθοριστικοί παράγοντες στην εικόνα…

Gastronomicdiff Miraval Rose (Medium)

Από το 2013 μέχρι σήμερα το Miraval είναι σε συνεχή ανοδική πορεία. Ηγείται, σήμερα στην κατηγορία των ροζέ κρασιών της Προβηγκίας, όχι λόγω της πολυτελούς συσκευασίας του, αλλά της ποιότητας του!

Δείτε όλες τις ετικέτες κρασιών του κτήματος εδώ

Η συνταγή της επιτυχίας του θρυλικού Miraval χτίστηκε πάνω σε 3 σούπερ σταρ, έναν ιδιόκτητο αμπελώνα, ποιότητα και ματιά στο μέλλον.

Miraval Portraits
Ο ιδιοκτήτης του Miraval Estate, Brad Pitt, με τον συνέταιρο του και παραγωγό των κρασιών του κτήματος, Marc Perrin.

Η συνταγή της επιτυχίας

Ο αμπελώνας

Η συνταγή λοιπόν χρειάζεται 3 σούπερ σταρ, έναν ιδιόκτητο αμπελώνα, προσανατολισμό στην ποιότητα, και ματιά στο μέλλον. Νομίζω ότι είναι απλή η συνταγή, αλλά εξαιρετικά δύσκολο να γίνει πράξη. Και στον χώρο του κρασιού δεν μου έρχεται κάποιο άλλο αντίστοιχο παράδειγμα.

Για την εκτέλεση της συνταγής θα ξεκινήσουμε από το δεύτερο συστατικό, τον αμπελώνα. Το κτήμα Miraval, έχει αμπελουργική – οινική ιστορία που ξεκινάει από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ακόμα και σήμερα, μέσα στο κτήμα, υπάρχει το ρωμαϊκό υδραγωγείο και οι πέτρινες πεζούλες στους αμπελώνες. Μέσα στους αιώνες, άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες, παρήγαγε κρασί για αυτούς, κάποιες φορές και για εμπορικούς λόγους.

Gastronomic Diff Miraval (Medium)
Προβηγκία, αμπελώνας Miraval Estate

Φτάνοντας στα μέσα της δεκαετίας του 1970, αγοράστηκε από τον Γάλλο jazz πιανίστα Jacques Loussier, που έφτιαξε το καλύτερο αναλογικό studio ηχογραφήσεων της Ευρώπης.

Το κτήμα βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία με άφθονα δάση και ορεινό ανάγλυφο. Καλύπτει 8.000 στρέμματα και προσφέρεται για οινική παραγωγή ποιότητας. Εξοχική κατοικία και έμπνευση για τους καλλιτέχνες που επισκέφτηκαν το τότε studio που υπάρχει μέχρι σήμερα όπως: Pink Floyd, Police, Sting, The Cure κλπ. Όταν ήρθε η ψηφιακή τεχνολογία στην ηχογράφηση, το studio παρήκμασε, πουλήθηκε στον Αμερικανό Thomas Bove, και το κτήμα επέστρεψε στην παραγωγή κρασιού.

Από αμπελώνας, μετατράπηκε σε studio ηχογραφήσεων καλλιτεχνών-θρύλων και σήμερα επανέρχεται στην αρχική του μορφή ως αμπελώνας-μοντέρνο οινοποιείο.

 

Gastronomicdiff Makris Miraval Studio
Ο sommelier Γιάννης Μακρής είναι ενδεχομένως ο μοναδικός Έλληνας που έχει επισκεφτεί το πρώην studio ηχογραφήσεων-νυν οινοποιείο Miraval

Οι σταρ

Ξεκινάμε με τους 3 σταρ. Οι περισσότεροι γνωρίζετε τους 2 πολύ καλά. Ο Brad Pitt και η Angelina Jolie, τότε ζευγάρι, το 2010, έψαχναν να αγοράσουν μια ιδιοκτησία στην περιοχή. Το Miraval ήταν προς πώληση. Έτσι, το 2011 αγόρασαν το κτήμα με τους αμπελώνες από τον Αμερικανό Thomas Bove έναντι 31 εκατομμυρίων λιρών . Ο Brad Pitt έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στην προοπτική να παράγει κρασί.

Gastronomicdiff Miraval Estate (Medium)

Το 2011 το τότε ζευγάρι Brad Pitt & Angelina Jolie αποφάσισαν να επενδύσουν στο ποιοτικό κρασί από την Προβηγκία και προχώρησαν σε αγορά του κτήματος Miraval έναντι 31 εκατομμυρίων λιρών.

Με αυτό τον τρόπο, μπαίνει στην εικόνα και ο τρίτος σταρ, που δεν είναι από τον χώρο του θεάματος, αλλά αμιγώς από τον χώρο του κρασιού: η οικογένεια Perrin. H οικογένεια Perrin, είναι μεγάλη σε φήμη και αριθμό μελών. Η ιστορία της ξεκινάει από τον 16ο αιώνα στον νότιο Ροδανό με το περίφημο Chateau de Beaucastel, το κορυφαίο Chateauneuf-Du-Pape.

Σήμερα, έχουν ιδιόκτητους αμπελώνες σε νότιο και βόρειο Ροδανό και στην Καλιφόρνια στο Paso Robles με το κορυφαίο επίσης Tablas Creek. Μια τέτοια οικογένεια, που από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα ασχολείται με την καλλιέργεια και παραγωγή κρασιών, γνωρίζει καλά ότι αυτή η απασχόληση απαιτεί χρόνο και ότι σήμερα, καθίσταται χρήσιμη για τα παιδιά & εγγόνια της.

Εδώ μπαίνουν και τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής μας. Οι Perrin, ενδιαφέρθηκαν από την πρόταση που τους έγινε από τον Brad Pitt, να φτιάξουν το κρασί, αλλά μόνο αν ήταν συνέταιροι στο project. Αυτό ήταν το πιο βασικό στοιχείο για να υπάρχει συνέχεια στον χρόνο. Και ο χρόνος στο κρασί είναι βασική έννοια. Ο Brad Pitt δέχτηκε και τώρα όλα είναι ιστορία…

Η οικογένεια Perrin ανέθεσε το Miraval στον Marc Perrin, γιο του Jean-Pierre Perrin, που ξεκίνησε την αναμόρφωση των αμπελώνων και την κατασκευή του καινούριου οινοποιείου, εξοπλισμένο με τσιμεντένιες δεξαμενές σε σχήμα αυγού για την μεταφορά του μούστου-κρασιού, ώστε να αποφεύγονται οι πιο βίαιες πρακτικές.

Un Miravalc061919 1600
Ολοκαίνουριο οινοποιείο, με τσιμεντένιες δεξαμενές σε σχήμα αυγού

Όταν επισκέφτηκα το κτήμα τον περασμένο Οκτώβριο, (ενδεχομένως να είμαι ο μοναδικός Έλληνας που το έχει κάνει), ο Marc μιλούσε με μεγάλο ενθουσιασμό για το Miraval. Για τους Perrin, είναι μια πολύ δημιουργική προοπτική να παράγουν κρασιά εκτός της ονομασίας προέλευσης του Ροδανού, όπου βρίσκονται για αιώνες.

Το καινούριο κρασί Muse de Miraval δικαίως συγκαταλέγεται στα πιο ακριβά ροζέ κρασιά παγκοσμίως – πρόσφατα πουλήθηκε σε δημοπρασία στην τιμή των 2.600€.

Το 2018 είναι μια χρονιά-ορόσημο για το κτήμα, με δύο καινούρια ροζέ κρασιά και το νέο οινοποιείο σε χρήση.

Νέα Ροζέ Κρασιά – Σταθερός παράγοντας η Ποιότητα

Το πρώτο είναι το Studio by Miraval 2018, το οποίο προέρχεται από αμπελώνες που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Έχει διαφορετικό χαρακτήρα από το Miraval που προέρχεται από τους αμπελώνες του κτήματος. Βρίσκεται στο βόρειο δυτικό τμήμα της ζώνης ανάμεσα στους ορεινούς όγκους και τον δροσερό άνεμο Mistral.

Το Studio by Miraval, έχει νεανικό αρωματικό προφίλ, τραγανή οξύτητα και ανέμελη διάθεση. Το όνομα βέβαια έχει εμπνευστεί από το Studio που υπάρχει στο κτήμα.

Studio Miraval Gastronomicdiff
Miraval Studio

Το δεύτερο κρασί που κυκλοφόρησε πρώτη φορά φέτος και αυτό, είναι το Muse 2018. To Muse κυκλοφόρησε σε μόλις 2.000 φιάλες magnum 1.5 λίτρου, και μόνο. Προέρχεται από τους καλύτερους αμπελώνες του κτήματος με φυτά μεγάλης ηλικίας. Οι ποικιλίες που συμμετέχουν είναι το Grenache και το Rolle. Η οινοποίηση έχει γίνει στις τσιμεντένιες δεξαμενές και ένα μέρος του κρασιού έχει ωριμάσει σε μεγάλα βαρέλια.

Un Miravale061919 1600
Miraval Muse

Ο λόγος που κυκλοφόρησε μόνο σε φιάλες magnum είναι γιατί με το Muse, ο κύριος Marc Perrin ήθελε να δημιουργήσει ένα ροζέ κρασί που θα μπορεί να παλαιώσει και να συγκριθεί με λευκά και κόκκινα κρασιά παλαίωσης! Φυσικά, οι 2.000 φιάλες πουλήθηκαν αμέσως κι έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται σε δημοπρασίες.

Το καινούριο κρασί Muse de Miraval δικαίως συγκαταλέγεται στα πιο ακριβά ροζέ κρασιά παγκοσμίως– πρόσφατα πουλήθηκε σε δημοπρασία στην τιμή των 2.600€.

Νομίζω ότι στο μέλλον θα δούμε κι άλλες ευχάριστες εκπλήξεις!

Γιάννης Μακρής Dip Wset.

Τα κρασιά της οικογένειας Perrin και Miraval εισάγονται στην Ελλάδα αποκλειστικά από την Jeroboam LTD τηλ: 2109913316

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter