Γιώργος Σκούρας: Πρωτοπόρος του κρασιού, από τους λίγους — Gastronomic Diff

Γιώργος Σκούρας: Πρωτοπόρος του κρασιού, από τους λίγους

Ξεκίνησε να γράφει την οινοποιητική του ιστορία χωρίς αμπέλια από… το γκαράζ του πατέρα του στο Άργος, νοικιάζοντας αμπελώνες και εξοπλισμό από συναδέλφους οινοποιούς της Νεμέας. Ο στόχος του ήταν εξαρχής να παράγει κρασί υψηλής ποιότητας. Σήμερα, θεωρείται πρωτοπόρος του κρασιού, από τους λίγους. Ο ευρηματικός Γιώργος Σκούρας ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε το βιδωτό καπάκι στη Ελλάδα (μέθοδος Stelving), ο πρώτος που ανέμειξε το γαλλικό Cabernet με το ελληνικό Αγιωργίτικο και ο πρώτος που παλαίωσε κρασί με τη μέθοδο Solera…

Συνέντευξη από τη Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη

Gastronomicdiff Skouras (Medium)
Η ετικέτα “Μέγας Οίνος” είναι συνώνυμη με τον Γιώργο Σκούρα. Το 1986, ήταν ένα πρωτοποριακό χαρμάνι Αγιωργίτικου με Cabernet Sauvignon. Σήμερα, θεωρείται από τις πιο συνεπείς παρουσίες στο χώρο του ευρωπαϊκού κρασιού, με αποδεδειγμένη δυνατότητα παλαίωσης που ελάχιστα ελληνικά κρασιά μπορούν να αγγίξουν.

GD: Για τους περισσότερους οινογνώστες εξακολουθείτε και είστε ο κορυφαίος Έλληνας παραγωγός. Πώς νιώθετε για αυτήν την οινική διάκριση?

Ευχαριστώ για το κορυφαίος. Θα μου επιτρέψετε να μην δεχτώ τον τίτλο, γιατί είμαστε πολλοί Έλληνες παραγωγοί μαζί σε αυτή την κορυφή και δεν την έχουμε κατακτήσει ακόμα… Ύστερα όμως από 35 χρόνια σκληρής δουλειάς και έχοντας ταξιδέψει πολύ, δηλώνω ότι χαίρομαι την κάθε αναγνώριση και τη δέχομαι με μεγάλη ικανοποίηση. Ωστόσο, δεν κάνω τίποτα παραπάνω από το να κάνω καλά την δουλειά μου!

Gastronomicdiff Skouras 2 (Medium)
Σήμερα, το Κτήμα Σκούρα διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες στην Αργολίδα, στην Κορινθία και φυσικά στη Νεμέα.

GD: Ως οινόφιλος που είμαι, λατρεύω οινικά το Viognier Eclectic! Ποια τα μυστικά παραγωγής της συγκεκριμένης ετικέτας?

Το Viognier Eclectique είναι ένα από τα πιο σπάνια και δυσεύρετα κρασιά του Κτήματος Σκούρα και χρόνια τώρα έχει πολλούς καλούς φίλους. Μπελαλίδικο κρασί, με πολύ δουλειά στο αμπέλι, φυτεμένο το 1989 στη θέση Σπηλίτσα. Σε έναν τόπο όπου το χώμα είναι λιγοστό και ο βράχος αδιαπέραστος, χρησιμοποιούμε μια ιδιαίτερη τεχνική για να φτιαχτεί το Viognier Eclectique.

Κάθε χρόνο στο τέλος της ωριμότητας, τσακίζουμε τον κεντρικό μίσχο του σταφυλιού ώστε να σταματήσει η εξάρτησή του από το φυτό και τον αφήνουμε στον ήλιο για 3-4 μέρες να σουρώσει ελαφρά τα σταφύλια. Να ένα από τα μυστικά του Viognier Eclectique! Δεν θα σας τα πω όλα…

Viogniereclectique Gastronomicdiff (Medium)
Viognier Eclectique, από τις πιο σπάνιες και περιζήτητες ετικέτες του Κτήματος Σκούρα…

GD: Για εσάς, ποιος ο οινικός παράδεισος Σκούρα;

Το Salto, Μαυροφίλερο με ιδιαίτερο χαρακτήρα, Dum Vinum Sperum, Viognier Eclectique, Peplo, Fleva και βέβαια Μέγας Οίνος.

GD: Μιλήστε μας για την πιο ασυνήθιστη οινική ιστορία της καριέρας σας.

1996. Στο παλιό μου οινοποιείο, απόγευμα, χτυπά ειτην πόρτα ένας κύριος με βερμούδα, Γάλλος, και ζητάει να με γνωρίσει. Μου εξηγεί ότι είναι αμπελουργός και ότι έμαθε ότι φύτεψα Viognier στην Ελλάδα. Εντελώς τυχαία, την επόμενη μέρα έχω προγραμματίσει τον πρώτο μου σοβαρό τρύγο Viognier και την πρώτη μου οινοποίηση.

Μου ζητάει λοιπόν να έρθει να με βοηθήσει στον τρύγο και να παραστεί διακριτικά στην οινοποίηση. Όπως κι έγινε, αφού αυτός και η γυναίκα του εργάστηκαν σαν τρυγητές. Θέλετε να σας πω ποιος ήταν ο κύριος; Ήταν ο κύριος και η κυρία Guigal.

Gastronomicdiff Skouras 6 (Medium)
Η αρχή για το Γιώργο Σκούρα έγινε το 1986 στη μικρή οινοπαραγωγική μονάδα στην Πυργέλα, ένα χωριό έξω από το Άργος. Στη συνέχεια, άνοιξε μπουτίκ οινοποιείο στη Νεμέα, στην τοποθεσία Γυμνό. Κι έτσι ξεκίνησαν όλα…

GD: Αν δεν είχατε τα αμπέλια σας στην Ελλάδα, που θα ευελπιστούσατε να είναι και γιατί;

Δεν το έχω σκεφτεί… Έχω ζηλέψει αμπελώνες παντού, αγαπώ την Βουργουνδία, την Τοσκάνη, το Priorat και άλλους τόπους, αλλά με κεντρίζει και με δονεί η πρόκληση των Ελληνικών ποικιλιών και του αμπελώνα της Ελλάδας.

Gastronomicdiff Skouras 4 (Medium)
Φωτογραφία από το οινοποιείο

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter