Οινικές προτάσεις από το Κατώγι Αβέρωφ — Gastronomic Diff

Οινικές προτάσεις από το Κατώγι Αβέρωφ

Το φετινό πασχαλινό τραπέζι μπορεί να είναι διαφορετικό αξίζει όμως να είναι γιορτινό!

PrintΆλλωστε η άνοιξη είναι εδώ και παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, ένα ποτήρι κρασί είναι πάντα ένα όμορφος τρόπος για να την καλωσορίσουμε ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες.

Ένα ροζέ κρασί, όπως το Κατώγι Αβέρωφ, όχι μόνο θα φέρει τα αρώματα της άνοιξης στο ποτήρι μας αλλά και θα συνδυαστεί εξαιρετικά με τα περισσότερα μεζεδάκια που έχουμε στο τραπέζι μας.

Όσο για τον πρωταγωνιστή του πασχαλινού τραπεζιού, το αρνί, διαχρονικά η τραγανή του πέτσα συνδυάζεται με ένα αντίστοιχα «τραγανό» κρασί, δηλαδή ένα κρασί με έντονη οξύτητα, που δροσίζει τον ουρανίσκο και ανοίγει την όρεξη.

Κρασιά με αρώματα μπαχαρικών συνυπάρχουν σε ισορροπία με το κρέας του αρνιού και τα ζωικά αρώματα του. Προτείνουμε να πλαισιώσουμε τον οβελία με το ΙΝΙΜΑ Ξινόμαυρο, που έχει πικάντικο χαρακτήρα και  παρουσιάζει αρώματα δέρματος και μπαχαρικών, πετυχαίνοντας ένα αρμονικό συνδυασμό με το κρέας.

Inima Xinomavro (Medium)

Κι αν επιλέξουμε αρνί στο φούρνο με πατάτες, διαλέγουμε ένα κρασί με πλούσιο σώμα και καλή οξύτητα για να ανταποκριθεί στη γεύση του φαγητού. Αξίζει να δοκιμάσουμε ένα πληθωρικό χαρμάνι με Cabernet Sauvignon, όπως το κλασσικό ερυθρό Κατώγι Αβέρωφ  επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στην ουσία του κρέατος.

INFO

Ποικιλία: Ξινόμαυρο
Περιοχή: Επιλεγμένο αμπελοτόπι στην περιοχή Ρουντίνα της Νάουσας. Πρέμνα ηλικίας περίπου 30 ετών με στρεμματική απόδοση έως 900 κιλά ανά στρέμμα. Έδαφος αμμοαργιλώδες με καλή στράγγιση. Το κλίμα της περιοχής είναι ηπειρωτικό με κρύους χειμώνες και αρκετά ζεστά καλοκαίρια. Η ωρίμανση των σταφυλιών υποβοηθάται από τις δροσερές νύχτες του καλοκαιριού λόγω των ανέμων που έρχονται από το όρος Βέρμιο.
Τρύγος: Τέλη Σεπτέμβρη.
Οινοποίηση: Προζυμωτική εκχύλιση σε θερμοκρασία 12 – 15οC για επτά ημέρες.  Στη συνέχεια ακολουθεί ζύμωση για είκοσι περίπου ημέρες σε θερμοκρασίες 30 – 32 οC.  Ο νέος οίνος μεταφέρεται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 300 lt, τύπου Nevers, για την πραγματοποίηση της μηλογαλακτικής ζύμωσης, όπου και παραμένει με τις λάσπες του για διάστημα δύο μηνών. Μετά το πέρας της μηλογαλακτικής ακολουθεί απολάσπωση και συνέχεια της παλαίωσης για ακόμα δέκα μήνες τουλάχιστον.
Χαρακτηριστικά: Χρώμα λαμπερό ρουμπινί με πορφυρές ανταύγειες. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, με νότες βιολέτας και γλυκόριζας. Οι ταννίνες του, που γίνονται άμεσα αισθητές χωρίς να είναι επιθετικές, η οξύτητά του, που διατηρεί τη φρεσκάδα των χαρακτηριστικών του για χρόνια, και τέλος η πολύπλοκη δομή του συνθέτουν ένα εκλεκτό κρασί με έντονη επίγευση.
Συνοδεύει:       Απολαύστε το με κυνήγι, ψητά και μαγειρευτά κρέατα

 

Katogi Averoff Red 60 Years (1) (Medium)

 

Katogi Averoff Gr 2014

 

 

 

INFO

Ποικιλία: Cabernet Sauvignon 40%, Merlot 30%, Αγιωργίτικο 30%.
Περιοχή:

 

 

Τρύγος:

Ιδιόκτητοι και μακροχρόνια συνεργαζόμενοι αμπελώνες σε Μακεδονία και Πελοπόννησο.  Φορτίο αμπελώνων μέχρι 900 κιλά ανά στρέμμα.

Αρχές – μέσα Οκτώβρη.

Οινοποίηση: Κλασική ερυθρή οίνοποίηση με προζυμωτική εκχύλιση για το Merlot και το Αγιωργίτικο και μεταζυμωτική εκχύλιση για το Cabernet.  Θερμοκρασίες ζύμωσης έως 28οC.  Ο νέος οίνος παλαιώνει για περίπου 12 μήνες σε βαρέλια από Γαλλική και Αμερικάνικη δρυ.
Χαρακτηριστικά: Σύνθετο διαυγές κόκκινο χρώμα, με πλούσιες και ελκυστικές ανταύγειες. Στη μύτη συνδυάζει  αρώματα κόκκινων φρούτων με νότες μπαχαρικών και δέρματος. Κρασί με ιδιαίτερη ισορροπία και απαλή, γεμάτη αίσθηση στο στόμα, που αφήνει μία μακριά απολαυστική επίγευση.
Συνοδεύει: Κρέατα μαγειρευτά, μακαρονάδες με κόκκινες σάλτσες, αλλαντικά

Στην υγειά μας και του χρόνου με καλή και μεγάλη παρέα!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter