Βαγγέλης Γεροβασιλείου: "Η κρίση του 2008 δεν έχει καμία σχέση με την κρίση του κορονοϊού για το κρασί" — Gastronomic Diff

Βαγγέλης Γεροβασιλείου: “Η κρίση του 2008 δεν έχει καμία σχέση με την κρίση του κορονοϊού για το κρασί”

Από το 1981, ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου φέρνει στα ποτήρια μας ελληνικό ποιοτικό κρασί άριστων προδιαγραφών. Ο ιδιόκτητος ενιαίος αμπελώνας 720 στρεμμάτων στην Επανομή είναι οικογενειακή υπόθεση, με τον ίδιο να έχει φυτέψει τις πρώτες ρίζες προσωπικά.

Αστείρευτη πηγή γνώσεων και εμπειριών στο χώρο του κρασιού, με εξειδικευμένες σπουδές στην οινολογία & την αμπελουργία στο πανεπιστήμιο Bordeaux της Γαλλίας, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι ο άνθρωπος που αναβίωσε την παλιά ξεχασμένη ελληνική ποικιλία “Μαλαγουζιά”, δημιούργησε μαζί με τον Βασίλη Τσακτσαρλή το 1998 το “Κτήμα Βιβλία Χώρα” και οινοποίησε το “Λημνιό”, την αρχαιότερη ελληνική ποικιλία που είναι σε παραγωγή μέχρι σήμερα, την οποία αναφέρει ο Αριστοφάνης τον 5ο αιώνα π.χ.

Η παγκόσμια αποδοχή του brand name “Γεροβασιλείου“, η βράβευση του κτήματος ανάμεσα στα 100 καλύτερα οινοποιεία για 7 χρονιές και η αναγνώριση του Βαγγέλη Γεροβασιλείου στους 6 καλύτερους οινοπαραγωγούς στον κόσμο τον καθιστούν κατάλληλο για να μας σκιαγραφήσει το αποτύπωμα του ιού Covid-19 στο χώρο του κρασιού και την αναδιαμόρφωση του τοπίου.

Απολαύστε υπεύθυνα!

Συνέντευξη από τη Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη

Gastronomicdiff Vangelis Gerovasiliou Wines 1

GD: Με ποιους τρόπους έχει επηρεάσει ο ιός Covid-19 τη δουλειά σας σε όλη την αλυσίδα: από την καλλιέργεια και την παραγωγή μέχρι την πώληση του τελικού προϊόντος σε καταστήματα λιανικής ή ιδιώτες;

Η καλλιέργεια του αμπελιού δεν έχει επηρεαστεί από τις νέες συνθήκες. Ο κύκλος του αμπελιού προχωράει κανονικά κι εμείς προβαίνουμε στις καθιερωμένες εργασίες (φυτεύσεις, βλαστολόγημα κλπ.), τηρώντας βέβαια τις απαραίτητες αποστάσεις και όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Στην παραγωγή, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι χρόνοι καθώς για να πραγματοποιηθεί μια εργασία χρησιμοποιούμε πλέον το ελάχιστο των εργαζομένων, και όπως είναι φυσικό χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Η λιανική μας πώληση, που ούτως ή άλλως είναι ελάχιστη απευθείας από το οινοποιείο, έχει σταματήσει και η χονδρική έχει μειωθεί αισθητά.

WhatsApp Image 2020 04 24 At 12.03.29 PM

GD: Πώς πιστεύετε πως θα αναδιαμορφωθούν η καταναλωτική συμπεριφορά και οι τάσεις στο χώρο του Food & Beverage στο άμεσο μέλλον;

Δεν μπορώ να γνωρίζω. Τα νούμερα δείχνουν πως σε αυτή την περίοδο οι καταναλωτές επιλέγουν το κρασί, ενώ η κατανάλωση της μπύρας και του σκληρού ποτού έχουν μειωθεί. Πιστεύω πως μετά την κατάργηση των μέτρων όλα θα επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση και η συμπεριφορά των καταναλωτών θα μείνει σταθερή.

WhatsApp Image 2020 04 24 At 12.03.29 PM (1)

Τα νούμερα δείχνουν πως αυτήν την περίοδο ο καταναλωτής επενδύει στο κρασί

GD: Ποιες είναι οι διαφορές της κρίσης του 2008 σε σχέση με τη σημερινή παγκόσμια απειλή και πώς αποτυπώνονται στη δουλειά σας;

Για εμάς οι δύο κρίσεις δεν έχουν καμία σχέση ως προς το αποτέλεσμα. Το 2008 δεν παρατηρήσαμε μείωση στη ζήτηση των κρασιών μας, καθώς υπήρχε η τάση να επενδύει ο καταναλωτής πιο συνειδητά στο ποιοτικό ελληνικό κρασί.

Museum Gerovasileiou

Αντιθέτως σήμερα, με το κλείσιμο των χώρων εστίασης, που αποτελούν τον κύριο όγκο των πωλήσεών μας, η κρίση είναι αισθητή.

GD: Μεγάλοι Chefs του εξωτερικού σκέφτονται σοβαρά να βάλουν λουκέτο στα εστιατόρια τους για πάντα. Σχολιάστε αυτό το γεγονός.

Δεν μου φαίνεται πολύ πιθανό αυτό το σενάριο. Οι κρίσεις προκαλούν αναστάτωση αλλά μετά από ένα διάστημα όλα επιστρέφουν στην κανονική τους τροχιά.

Museum Gerovasileiou

Η κρίση του 2008 δεν έχει καμία σχέση με του 2020, αφού το 2008 δεν παρατηρήσαμε μείωση στη ζήτηση, αλλά αντίθετα οι καταναλωτές επένδυσαν στο ποιοτικό ελληνικό κρασί

GD: Πόσο γρήγορα θεωρείτε πως θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου μόλις γίνει άρση της αναστολής λειτουργίας των εστιατορίων;

Νομίζω πως θα γίνει σταδιακά. Ο κόσμος σιγά-σιγά θα νιώσει ξανά ασφαλής και θα επιστρέψει στην καθημερινότητα του.

Gastronomicdiff Vangelis Gerovasiliou Wines 8

GD: Ποια προβλέπετε είναι η επόμενη μέρα για την παραγωγή του κρασιού στην Ελλάδα;

Εάν τα μέτρα διαρκέσουν και κατά την τουριστική περίοδο, που είναι κρίσιμη για την πώληση, σίγουρα πολλά οινοποιεία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην αποθήκευση του κρασιού, καθώς δεν θα υπάρχει χώρος για την οινοποίηση και την αποθήκευση της νέας σοδειάς.

Επίσης, σε αυτή την περίπτωση σίγουρα θα έρθουμε αντιμέτωποι με ανατιμήσεις και «προσφορές» για να εκτονωθούν τα κρασιά της προηγούμενης σοδειάς.

WhatsApp Image 2020 04 24 At 12.03.28 PM

GD: Μοιραστείτε μαζί μας τα βήματα σας μετά την καραντίνα και σε τι είδους projects θα δραστηριοποιείστε.

Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

WhatsApp Image 2020 04 24 At 12.03.30 PM

Σας ευχαριστώ πολύ.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter