Γιάννης Τσέλεπος: "Η διαφορά με την κρίση του 2008 είναι πως τότε είχαμε τη διέξοδο των εξαγωγών που μας έσωσαν" — Gastronomic Diff

Γιάννης Τσέλεπος: “Η διαφορά με την κρίση του 2008 είναι πως τότε είχαμε τη διέξοδο των εξαγωγών που μας έσωσαν”

“Το κρασί είναι το κομμάτι που η Ελλάδα μπορεί να “κάνει” καλύτερα από όλους τους άλλους” έχει δηλώσει ο ειδικός του κρασιού, Γιάννης Τσέλεπος, με την ιδιότητα του οινοποιού, αμπελουργού, οινολόγου και ιδιοκτήτη του Κτήματος Τσέλεπου στη Μαντινεία.

Απόφοιτος του τμήματος οινολογίας του πανεπιστημίου Dijon της Γαλλίας, ο Τσέλεπος είναι ο πρώτος της νεότερης γενιάς οινοποιών που ανέδειξε το “Μοσχοφίλερο”, εμφιαλώνοντας το μονοποικιλιακά.

Από το 1989, στόχος του κτήματος είναι η παραγωγή κρασιών της υψηλότερης δυνατής ποιότητας, η μελέτη και ανάδειξη όλων των δυνατοτήτων της ποικιλίας Μοσχοφίλερο καθώς και η προβολή της τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Σήμερα, το Κτήμα Τσέλεπου αναπτύσσεται πλέον σε 450 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και 200 στρέμματα συνεργαζόμενων παραγωγών

Με τις εξαγωγές να αποτελούν το 50% της ετήσιας παραγωγής κρασιού του κτήματος σε Ασία, Βόρεια Αμερική & Ευρώπη, ο Γιάννης Τσέλεπος έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, αναλύει τις επιπτώσεις του Covid-19 στο κρασί και σκιαγραφεί τη νέα οινική πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες.

Συνέντευξη από τη Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη 

Gastronomicdiff Tselepos Wine 1

GD: Με ποιους τρόπους έχει επηρεάσει ο ιός Covid-19 τη δουλειά σας σε όλη την αλυσίδα: από την καλλιέργεια και την παραγωγή μέχρι την πώληση του τελικού προϊόντος σε καταστήματα λιανικής ή ιδιώτες;

Καταρχάς, πρέπει να σας πω ότι η καλλιέργεια των αμπελώνων συνεχίζει κανονικότατα γιατί ο κύκλος του αμπελιού δεν μπορεί να σταματήσει.

Στο επίπεδο παραγωγής του οινοποιείου, η δουλειά συνεχίζεται κανονικά, εκτός των εμφιαλώσεων οι οποίες προχωρούν ανάλογα με τους αποθηκευτικούς χώρους που έχει το κάθε οινοποιείο. Η επισκεψιμότητα δυστυχώς έχει σταματήσει και οι πωλήσεις μας έχουν πέσει κατακόρυφα σε επίπεδο άνω του 90%.

Gastronomicdiff Tselepos Wine 9

GD: Πώς πιστεύετε πως θα αναδιαμορφωθούν η καταναλωτική συμπεριφορά και οι τάσεις στο χώρο του Food&Beverage στο άμεσο μέλλον;

Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι δεν θα αλλάξει ριζικά η καταναλωτική συμπεριφορά όσον αφορά το δικό μας κρασί γιατί δεν απευθυνόμαστε μόνο στα supermarket.

Αντιθέτως, απευθυνόμαστε σε ένα συγκεκριμένο & ενημερωμένο κοινό, το οποίο δεν αλλάζει τις συνήθειές του έτσι απλά, αλλά ψάχνεται συνεχώς και απαιτεί τα καλύτερα δυνατά προϊόντα.

Παρόλα αυτά, βλέπω μια τάση προς τα online καταστήματα, που είναι και τα μόνα που λειτουργούν αυτές τις μέρες και λόγω της ευκολίας στην παραγγελία και παραλαβή, θεωρώ προσωπικά ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και θα εξελιχθεί.

Gastronomicdiff Tselepos Wine 8

Η τάση για παραγγελίες & αγορές κρασιού online θα συνεχιστεί και θα εξελιχθεί

GD: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο έλλειψης τροφίμων (foodshortage). Πώς κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε η πολιτεία να μεριμνήσει ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως αυτός ο κίνδυνος;

Με βάση τις σημερινές συνθήκες, δε νομίζω ότι προς το παρόν διατρέχει άμεσα τέτοιος κίνδυνος.

GD: Ζούμε σε συνθήκες virtual reality. Τί σημαίνει αυτό για το χώρο του κρασιού και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί και να ενταχθεί η τεχνολογία στην καθημερινή λειτουργία ενός εστιατορίου;

Το να γευτείς ένα κρασί θα παραμένει πάντα μια εμπειρία που θα απαιτεί τη φυσική παρουσία του ατόμου.

Εντούτοις, η νέα αυτή “virtual” πραγματικότητα που ζούμε, προσφέρει άφθονες ευκαιρίες ώστε ο κόσμος του κρασιού να επικοινωνήσει τα προϊόντα του, να επιμορφώσει μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού κοινού και να έρθει σε επαφή και με καινούρια άτομα, τα οποία που δεν έχουν ακόμα μυηθεί στη μαγεία του κρασιού.

Gastronomicdiff Tselepos Wine 4

GD: Ποιες είναι οι διαφορές της κρίσης του 2008 σε σχέση με τη σημερινή παγκόσμια απειλή και πώς αποτυπώνονται στη δουλειά σας;

Η διαφορά είναι ότι η κρίση του 2008 περιοριζόταν μόνο στην εγχώρια αγορά και είχαμε την διέξοδο των αγορών στο εξωτερικό που εμάς μας έσωσε αυτό.

Δυστυχώς, τώρα δεν έχουμε καμία απολύτως διέξοδο καθώς μιλάμε για παγκόσμιο πρόβλημα.

Gastronomicdiff Tselepos Wine 7Η διαφορά με την κρίση του 2008 είναι πως τότε είχαμε τη διέξοδο των εξαγωγών που εμάς μας έσωσε.

GD: Μεγάλοι Chefs του εξωτερικού σκέφτονται σοβαρά να βάλουν λουκέτο στα εστιατόρια τους για πάντα. Σχολιάστε αυτό το γεγονός.

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι μόνο τα μεγάλα εστιατόρια που θα κλείσουν… Την επόμενη μέρα θα δούμε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο, όπου ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα της κρίσης.

Παρόλαυτά, θέλοντας να παραμείνω αισιόδοξος, πιστεύω ότι νέες, καινοτόμες ιδέες και επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης θα κάνουν την εμφάνιση τους και θα βοηθήσουν στο να περιοριστεί το μέγεθος της κρίσης αυτής.

GD: Πόσο γρήγορα θεωρείτε πως θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου μόλις γίνει άρση της αναστολής λειτουργίας των εστιατορίων;

Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση για την αποκατάσταση εμπιστοσύνης του κόσμου. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του ιού και από τα μέτρα που θα λάβει η παγκόσμια κοινότητα.

Εκεί που θα υπάρξει το μεγάλο πρόβλημα είναι για τα οινοποιεία που απευθύνονται αποκλειστικά στην εγχώρια τουριστική αγορά. Όσα οινοποιεία καταφέρουν να έχουν μια διέξοδο στις εξαγωγές νομίζω πολύ πιο γρήγορα θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Gastronomicdiff Tselepos Wine 13

Τα οινοποιεία που απευθύνονται αποκλειστικά στην εγχώρια τουριστική αγορά θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες…

GD: Μοιραστείτε μαζί μας τα βήματα σας μετά την καραντίνα και σε τι είδους projects θα δραστηριοποιείστε.

Αυτό που μας ενδιαφέρει μετά την καραντίνα είναι να συνεχίσουμε τα έργα στο Κτήμα Τσέλεπου στη Μαντινεία, την καινούρια αίθουσα γευσιγνωσίας και κάβας στο οινοποιείο μας. Στα σχέδια μας είναι και η κατασκευή ενός βιοκλιματικού οινοποιείου στη Νεμέα, για το Κτήμα Δρυόπη.

Στα σχέδια μας είναι η κατασκευή βιοκλιματικού οινοποιείου στη Νεμέα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter