Θαλασσάκι Τήνος - Η Chef Αντωνία Ζάρπα σε μια αυθεντική συνέντευξη — Gastronomic Diff

Θαλασσάκι Τήνος – Η Chef Αντωνία Ζάρπα σε μια αυθεντική συνέντευξη

Εδώ και 19 χρόνια, η Chef Αντωνία Ζάρπα θαυματουργεί στο μοναδικό εστιατόριο «Θαλασσάκι» στον Όρμο των Υστερνίων της Τήνου, μετατρέποντας ελληνικές γεύσεις σε πραγματικά έργα τέχνης!

Με έμπνευση τα χρώματα και τα αρώματα της ελληνικής και τηνιακής παράδοσης, δίνει σώμα και ψυχή στην κουζίνα της και μας φέρνει το Αιγαίο στα πιάτα μας. Το ερωτεύσιμο «Θαλασσάκι» έχει καθιερωθεί ως γαστρονομικός φάρος στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, αναδεικνύοντας τη δωρικότητα  της τοπικότητας.

Σε μια προβλήτα κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, ό,τι παραγγείλεις, από φρέσκα ψάρια, θαλασσινά, ορεκτικά μέχρι ζυμαρικά και γλυκά, σε κερδίζει για την εμφάνιση και την αυθεντική του γεύση. Η Αντωνία Ζάρπα αποτελεί περίτρανη απόδειξη πως η γαστρονομία δεν είναι μόνο ανδρικό σπορ και δημιουργεί μνήμες με την αστείρευτη νοστιμάδα των πιάτων της.

Το Gastronomic Diff είχε την τύχη να της πάρει συνέντευξη…

Συνέντευξη από τη Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη

Antonia Zarpa Thalassaki

GD: Σας έχουν αποκαλέσει «καλλιτέχνη» και τα πιάτα σας «έργα τέχνης». Στα μάτια σας, ο Chef είναι και καλλιτέχνης κατά μία έννοια;

Ο μάγειρας για μένα είναι συλλέκτης και ποιητής. Συλλέγει τα καλύτερα υλικά, τα συναρμολογεί και συνδιαλέγεται με το κοινό του.Τα πιάτα μας είναι  εφήμεραέργα τέχνης ” που προκαλούν τόσο σε εμένα που τα φτιάχνω, όσο στον κόσμο που τα τρώει, χαρά και ευχαρίστηση.

Τα πιάτα μας είναι εφήμερα έργα τέχνης…

Gastronomicdiff θαλασσάκι αντωνία ζάρπα 3 (Medium)

 

Gastronomicdiff θαλασσάκι αντωνία ζάρπα 7 (Medium)

GD: Πώς ορίζεται η Κυκλαδίτικη κουζίνα και από πού αντλείτε έμπνευση για τα τόσο δημιουργικά πιάτα σας;

Η κυκλαδίτικη κουζίνα είναι κάθε γεύση, κάθε στιγμή των μικρών μας χρόνων… Κολοκύθες στις ταράτσες, αμπελοφάσουλα άνυδρα, κάπαρη στον ήλιο, ένα τσαμπί ποταμίσι στο τραπέζι., ένα μελιτζανοπίλαφο στο τσουκάλι, μια βανίλια στο ποτήρι., φρέσκα αμύγδαλα, πανηγύρι, σάλες στολισμένες, μπεζέδες στους μπουφέδες…

Η έμπνευση είναι η αγάπη του κόσμου . Οι άνθρωποι με έμαθαν να παίρνω κι εγώ έμαθα να δίνω. Παίρνω αγάπη δίνω φαγητό. Σχέση δυνατή.

Gastronomicdiff θαλασσάκι αντωνία ζάρπα 5 (Medium)

GD: Ποια η σημασία της τοπικότητας στη γαστρονομία και με ποιους τρόπους μπορεί η παράδοση να είναι βιώσιμη;

Είναι το Α και το Ω.

Μπούσουλας στο χάρτη  της Τήνου κάθε μυρωδάτο πεπόνι, κάθε χούφτα φάβα, κάθε μικρότερο ρεβίθι, κάθε ντομάτα… Κάθε τι που παράγεται με τιμιότητα και πάθος είναι βήμα προς τη βιωσιμότητα της παράδοσης.

Gastronomicdiff θαλασσάκι αντωνία ζάρπα 13 (Medium)

GD: Ποιος μάγειρας έχει σας έχει επηρεάσει περισσότερο στη σταδιοδρομία σας και ποιο ταξίδι σας έχει σημαδέψει;

Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος. Ο μάγειρας όταν μαγειρεύει πρέπει να σκέφτεται ότι υπηρετεί τους αγγέλους.

Gastronomicdiff θαλασσάκι αντωνία ζάρπα 11 (Medium)

GD: Το «Θαλασσάκι» συγκαταλέγεται στο κορυφαία εστιατόρια της ελληνικής γαστρονομίας και παρουσιάζει ένα μοναδικό αφήγημα. Αναφέρετε τρία στοιχεία που θεωρείτε πως σας έκαναν να ξεχωρίσετε και να αγαπηθείτε από τόσους πολλούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έλλειψη υπεροψίας. Διαρκής αναζήτηση. Μοναδικός Τόπος. Επαγγελματισμός.

Κάθε τι που παράγεται με τιμιότητα και πάθος είναι βήμα προς τη βιωσιμότητα της παράδοσης.

Gastronomicdiff θαλασσάκι αντωνία ζάρπα 15 (Medium)

GD: Η πανδημία του κορωνοιού επηρέασε το γαστρονομικό στερέωμα και η εστιατορική σκηνή δεν είναι ποτέ ξανά η ίδια. Πώς θεωρείτε πως θα εξελιχθούν τα γευστικά ήθη των Ελλήνων τα επόμενο χρόνια; Πιστεύετε πως θα είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον αγροτουρισμό και την τοπική κουζίνα;

Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Η  κατανόηση της σπουδαιότητας της καλλιέργειας είναι η απάντηση σε ό,τι έχει σχέση με την γαστρονομία και τον τόπο. Έχουμε ευθύνη για αυτό. Δεν είναι εύκολο… Στο Θαλασσάκι υπάρχουν Φάβα, Ρεβύθια, Φασόλες με γράμμα κεφαλαίο. Μικρή παραγωγή, τεράστια γεύση.

Gastronomicdiff θαλασσάκι αντωνία ζάρπα 9 (Medium)

Ο Άρης Τάτσης, το άλλο μισό του Θαλασσάκι, ονειρεύεται το νησί της Τήνου καλλιεργημένο και τους παραγωγούς ευχαριστημένους και πληρωμένους για τον αμέτρητο κόπο!

Gastronomicdiff θαλασσάκι αντωνία ζάρπα 2 (Medium)

Η  κατανόηση της σπουδαιότητας της καλλιέργειας είναι η απάντηση σε ό,τι έχει σχέση με την γαστρονομία και τον τόπο

GD: Ποια η συμβουλή σας στους νέους μάγειρες που θέλουν να πετύχουν στο χώρο;

Να είναι καθαροί και να συνεργάζονται.

Σας ευχαριστώ πολύ.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter