Le Argille Cabernet Di Cabernet 2013: ένα κρασί έτοιμο να συναρπάσει! — Gastronomic Diff

Le Argille Cabernet Di Cabernet 2013: ένα κρασί έτοιμο να συναρπάσει!

Le Argille Cabernet Di Cabernet 2013, 47 Anno Domini, Treviso Italy

Τσιμέντο να γίνει!

Ο κόσμος του κρασιού είναι σε διαρκή κίνηση. Η επιστήμη και η τεχνολογία, μπορεί να άργησαν να ασχοληθούν με το κρασί, αλλά όσο περνάει ο καιρός, όλο και πιο πολύ περνούν από το μικροσκόπιο της έρευνας παλιές πρακτικές και εφευρίσκουν καινούριες. Μέσα σε αυτήν την κίνηση, κάποιες πρακτικές είχαν υποτιμηθεί στο βωμό της τεχνολογίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η χρήση των τσιμεντένιων δεξαμενών για την οινοποίηση ερυθρών και λευκών ποικιλιών.

Παρόλο που ήταν διαδεδομένες σε όλη την Ευρώπη, από τη δεκαετία του 1970 αντικαταστάθηκαν από τις ανοξείδωτες δεξαμενές. Οι στιλιστικές αναζητήσεις όμως των οινοπαραγωγών και η απομάκρυνση του κοινού από τα κρασιά με έντονη την παρουσία των αρωμάτων του βαρελιού τις επανέφερε στο προσκήνιο.

Gastronomicdiff Tsimentenies Dexamenes (2) (Medium)

Σήμερα, η χρήση τσιμεντένιων δοχείων είναι πολύ πιο σοφιστικέ από ότι παλιότερα. Κυκλοφορούν σε πολλά μεγέθη και σχήματα, από 225 λίτρα μέχρι χιλιάδες λίτρα και σε σχήματα τετράγωνα, πυραμίδες, αυγού κλπ. Τα προτερήματα τους έχουν αναγνωριστεί από διάσημα οινοποιεία όπως  το Chateau Petrus και Chateau Pontet Canet στο Bordeaux μέχρι το Zuccardi στην Αργεντινή.

Gastronomicdiff Tsimentenies Dexamenes (Medium)

H χρήση τσιμεντένιων δοχείων είναι πολύ πιο σοφιστικέ από ότι παλιότερα.

Το τσιμέντο είναι πορώδες και αφήνει μικρή ποσότητα οξυγόνου να επηρεάσει το κρασί, ενώ είναι ουδέτερο και δεν προσθέτει αρώματα όπως η δρυς. Επίσης, τα τοιχώματα των τσιμεντένιων δεξαμενών που είναι πολύ πιο χοντρά απότι των ανοξείδωτων δεξαμενών, αποδεικνύονται πιο σταθερά στις μεταβολές της θερμοκρασίας, το οποίο είναι πολύ σημαντικό ιδίως κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης.

Οι δεξαμενές σε σχήματα αυγού, οβάλ, πυραμίδας, εξασφαλίζουν μια συνεχή και ομαλή κίνηση των οινολασπών και επιδρούν στην βελούδινη υφή, αρωματική ένταση και όγκο στο κρασί. Ένα ακόμα προτέρημα των τσιμεντένιων δεξαμενών είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής που έχουν σε σχέση με τα δρύινα βαρέλια που χρειάζεται να αλλάζουν κάθε 4-5 χρόνια, ενώ οι τσιμεντένιες δεξαμενές είναι κατάλληλες για πολλές δεκαετίες.

Gastronomicdiff Le Argille Cabernet (Medium)

Οι οινοπαραγωγοί μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα προτερήματα με πολλούς συνδυασμούς. Να κάνουν την αλκοολική ζύμωση σε τσιμεντένιες δεξαμενές και να ωριμάσουν το κρασί σε δρύινα βαρέλια, να κάνουν χρήση ανοξείδωτων, τσιμεντένιων και ξύλινων δοχείων, ή να κάνουν χρήση μόνο τσιμέντου.

Οι οινοπαραγωγοί μπορούν να αξιοποιήσουν τα προτερήματα των τσιμεντένιων δεξαμενών με πολλούς συνδυασμούς…

Αν θέλετε να δοκιμάσετε ένα παράδειγμα από την τελευταία περίπτωση, αυτό είναι το Le Argille 2013 Cabernet di Cabernet από το οινοποιείο Anno Domini στο Veneto της Ιταλίας. Τα δύο Cabernet, το Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc συμμετέχουν σε ίσες ποσότητες 50-50. Προέρχονται από την περιοχή Treviso βόρεια της Βενετίας. Πριν από τον τρύγο, τσακίζουν κάποια κοτσάνια ώστε τα συγκεκριμένα σταφύλια να μην επικοινωνούν με το φυτό, κι έτσι συμπυκνώνουν τα σάκχαρα. Αυτό προσθέτει δομή και όγκο. Στην συνέχεια οι δύο ποικιλίες οινοποιούνται χωριστά σε μικρές τσιμεντένιες δεξαμενές και ωριμάζουν για 24 μήνες και πάλι σε τσιμεντένιες δεξαμενές, αφού έχουν αναμειχθεί. Μετά την εμφιάλωση, το κρασί ωριμάζει τουλάχιστον 6 μήνες στη φιάλη.

Gastronomicdiff Le Argille Cabernet Di Cabernet (Medium)

Και τα δύο Cabernet είναι έντονα αρωματικές ποικιλίες με δομή και νιώθουν πολύ άνετα χωρίς την παρεμβολή βαρελιών. Βαθύ, λαμπερό, ρουμπινί χρώμα. Εκφραστικά και πυκνά αρώματα στη μύτη, με κυρίαρχα τα ώριμα φρούτα (φραγκοστάφυλο, μούρα, αγριοφράουλες, μύρτιλα, κεράσι), κέδρος, νότες από πράσινη πιπεριά, μελάνι, bitter σοκολάτα.

Η εντυπωσιακή αρωματική ένταση μεταφέρεται στην παλέτα, γεμάτο σώμα, με μέτριες ώριμες ταννίνες και εντυπωσιακό αλκοολικό δείκτη στο 15% που είναι όμως ευπρόσδεκτος, χαρίζοντας βελούδινη υφή και δυναμισμό στο αρωματικό οπλοστάσιο. Πολύπλοκο, χυμώδες και δομημένο με μεγάλη διάρκεια. Ένα κρασί, έτοιμο να συναρπάσει!

Gastronomicdiff Le Argille Cabernet Di Cabernet (Medium)Θα εξελιχθεί σίγουρα τα επόμενα χρόνια, αλλά και τώρα μας χαρίζεται απλόχερα, με ταννίνες και οξύτητα εναρμονισμένες με το αλκοόλ και τα αρώματα. Όσο εντυπωσιακό είναι το κρασί, άλλο τόσο είναι και η φιάλη που έχει τσιμεντένια επένδυση και δερμάτινη ετικέτα. Τσιμέντο να γίνει λοιπόν!

Στην υγειά σας

Γιάννης Μακρής, Dip WSET

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter