Montebruna, Barbera D’Asti DOCG, Braida — Gastronomic Diff

Montebruna, Barbera D’Asti DOCG, Braida

Η λύση στον Πασχαλινό γρίφο

Οι οινικές προτάσεις για την ημέρα του Πάσχα είναι εκτενείς και πολυάριθμες. Σκεφτόμουν αν διαλέξουμε ένα κρασί για αυτήν την ημέρα τί θα μπορούσε να ήταν… Μου ήρθε στο μυαλό η «ταπεινή» ποικιλία του Piemonte η Barbera. Λύνει την εξίσωση με μεγάλη ευκολία.

Gastronomicdiff Vigneti Braida

Βαθύ χρώμα, φρουτώδες αρωματικό προφίλ, γεμάτο σώμα, μεταξένια υφή, ήπιες ταννίνες (δηλαδή δεν έχει στυφές αποχρώσεις) και αναζωογονητική οξύτητα. Αυτός ο ζουμερός και πληθωρικός χαρακτήρας λειτουργεί σαν μια φίνα και πυκνή σάλτσα με τα παραδοσιακά όπως κοκορέτσι, κοντοσούβλι και κυρίως αρνί, ενώ η οξύτητα, κλασσικά, μετριάζει την λιπαρότητα του κρέατος. Το γεγονός ότι οι ταννίνες είναι ήπιες, καθιστούν την Barbera ιδανικό συνοδό και για τα ορεκτικά.

Η Barbera είναι ιταλική ποικιλία με έδρα το Piemonte της βορειοδυτικής Ιταλίας, όπου καλλιεργείται το 60% από τα 20.500 εκτάρια ( 1 εκτάριο είναι 10 στρέμματα) που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην χώρα. Η Barbera για πολλά χρόνια ήταν στην σκιά του αριστοκρατικού Nebbiolo, ποικιλίας που ευθύνεται για τα διάσημα κρασιά του Barolo και Barbaresco. Ήταν το καθημερινό, χαμηλής τιμής και ποιότητας κρασί της περιοχής.

Gastronomicdiff Bricco Delluccellone (Medium)Όλα αυτά όμως άλλαξαν, όταν ο Giacomo Bologna ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση (αμπελώνες, οινοποιείο) Braida το 1961 στο μικρό χωριό Rocchetta Tanaro κοντά στο Asti. O Giacomo Bologna, θέλησε να δημιουργήσει κορυφαία κρασιά από την πιο ταπεινή ποικιλία για εκείνη την εποχή την Barbera. Πίστεψε και οραματίστηκε το ακατόρθωτο.

Gastronomicdiff Montebruna Copertina Vini Braida (Medium)Έτσι, το 1982 δημιουργήθηκε το Bricco Dell’Uccellone, Barbera D’Asti DOCG, η κορυφαία Barbera, που για πρώτη φορά ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Η επιτυχία είναι άμεση και μέχρι σήμερα, είναι το σημείο αναφοράς της ποικιλίας, με εντυπωσιακή πυκνότητα και δυνατότητες εξέλιξης και παλαίωσης. Αυτό ήταν και το κρασί που έκανε κι άλλους παραγωγούς της περιοχής να δουν την ποικιλία με ποιοτική ματιά.

Για το Πάσχα, θα πρότεινα από τον οίκο Baraida την Montebruna Barbera D’Asti.

Gastronomicdiff Cantina6 Braida (Medium)

Για τις ημέρες του Πάσχα, θα πρότεινα από τον οίκο Baraida την Montebruna Barbera D’Asti, διότι είναι Baraida το οινοποιείο που είναι αφιερωμένο για αυτήν την ποικιλία και είναι ζουμερό & απολαυστικό από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Montebruna είναι το όνομα του αμπελώνα που βρίσκεται στο χωριό Rochetta Tanaro σε υψόμετρο 160 μέτρων από τη θάλασσα, η σύσταση των εδαφών είναι μέτριας συνοχής με ίσες ποσότητες πηλού και άμμου. Αμπελώνας εξαιρετικής ποιότητας που αποκτήθηκε από την οικογένεια Bologna μετά από επίπονες προσπάθειες. Αγόραζαν τμηματικά τον αμπελώνα (40 εκτάρια) επί 7 χρόνια και χρειάστηκαν 35 ξεχωριστά συμβόλαια!

Το αποτέλεσμα αναμενόμενα συναρπαστικό. Η αλκοολική ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία, κατόπιν το κρασί ωριμάζει σε μεγάλα βαρέλια σλοβένικης δρυός για 1 χρόνο. Bαθύ ρουμπινί χρώμα, με έντονα αρώματα από κόκκινο κεράσι, βατόμουρα, ξηρούς καρπούς και γλυκόριζα. Γεμάτο σώμα με συγκέντρωση αρωμάτων και πληθωρική υφή, μαλακές ταννίνες και οξύτητα που δροσίζει και δίνει την λύση στο πασχαλινό τραπέζι.

Καλή διασκέδαση!

Γιάννης Μακρής Dip Wset

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter