Μιχάλης Νουρλόγλου: Η μαγειρική δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά αντοχής — Gastronomic Diff

Μιχάλης Νουρλόγλου: Η μαγειρική δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά αντοχής

Από τους πιο ταλαντούχους chef της “Νέας Γενιάς”, ο Μιχάλης Νουρλόγλου μας μιλάει για την πορεία του στην αρένα της μαγειρικής, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας καθιερωμένος νέος μάγειρας και τις “γαστρονομικές” του απόψεις.

Συνέντευξη από τη Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη

GD: Πρόσφατα το εστιατόριο Première του Intercontinental Athens όπου είστε Chief Executive Chef, βραβεύτηκε στην κατηγορία του οδηγού Michelin “Michelin Plate” και κερδίσατε μια θέση στον περιβόητο οδηγό. Μοιραστείτε μαζί μας 3 λόγους που αξίζει να το επισκεφτούμε και ποιο πιάτο του καταλόγου δεν πρέπει να χάσουμε.

Σίγουρα το Michelin Plate είναι σημαντική διάκριση, στοχεύουμε όμως βήμα – βήμα να φτάσουμε ακόμα υψηλότερα. Το φαγητό και η συνολικά ξεχωριστή εμπειρία που το συνοδεύει αποτελούν τον βασικό λόγο για να επισκεφτεί κάποιος το Première. Η εξαιρετική λίστα κρασιών είναι ένας επιπλέον λόγος ειδικά για τους λάτρεις του είδους, ενώ η θέα της νυχτερινής Αθήνας και της Ακρόπολης θα εντυπωσιάσουν όποιον αποφασίσει να δειπνήσει στο εστιατόριο.

Θεωρώ must try το foie gras, aν και δυσκολεύομαι να διαλέξω μόνο ένα πιάτο. Είναι αγαπημένο υλικό και επιλέγω να το σερβίρω σε διάφορες παραλλαγές τα τελευταία χρόνια. Φέτος το παρουσιάζουμε διαδοχικά σε κρύα και ζεστή εκδοχή με κάσιους και αγριοφράουλες.

 

Gastronomicdiff Premiere Nourloglou
Μοναδική θέα από το εστιατόριο του Intercontinental, Première, με Chief Executive Chef τον Μιχάλη Νουρλόγλου

GD: Θεωρείστε σήμερα από τους πιο ταλαντούχους chef της «Νέας Γενιάς». Πώς διαφέρει ο Μιχάλης Νουρλόγλου από τους υπόλοιπους νέους chef και πού έγκειται το distinctiveness σας;

Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που κάνουν εξαιρετική δουλειά. Δεν μπορώ να πω σε τι διαφέρω, μπορώ όμως να πω ότι με χαρακτηρίζει η αφοσίωση στη δουλειά και η προσήλωση στο στόχο. Αν βάλω κάτι στο μυαλό μου θέλω να το πετύχω πάση θυσία.

GD: Αν δεν δραστηριοποιούσασταν στην Ελλάδα, σε ποια άλλη χώρα σας φαντάζεστε ως chef;

Με μια πρώτη σκέψη θα έλεγα κάποια σκανδιναβική χώρα. Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι chef και τα εστιατόρια βρίσκονται πιο κοντά στη φύση και την πρώτη ύλη. Μου κάνει αίσθηση επίσης η μεγάλη ποικιλία αγαθών που έχουν στην διάθεσή τους και η ευκολία εύρεσής τους. Για τους ίδιους λόγους θα επέλεγα και την Αμερική, και πιο συγκεκριμένα την Καλιφόρνια.

 

Gastronomicdiff Nourloglou

GD: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες στο επάγγελμα της μαγειρικής κατά την άποψη σας και ποιες οι μεγαλύτερες χαρές;

Οι δυσκολίες είναι αρκετές και γνωστές. Τα ωράρια, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, η ψυχολογική πίεση και το άγχος είναι μερικές από αυτές. Βέβαια δεν συγκρίνονται με το βλέμμα και τα χαμόγελα των ικανοποιημένων πελατών ή των δικών σου ανθρώπων που σε επισκέπτονται και τρώνε κάτι που εσύ έφτιαξες με τα χέρια σου, πράγμα το οποίο αποτελεί και τη μεγαλύτερη χαρά.

Η μαγειρική δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά αντοχής

GD: Έχετε δηλώσει πως «Η μαγειρική δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά αντοχής». Πώς το εννοείτε;

Για έναν επαγγελματία μάγειρα τα πρώτα βήματα κρύβουν δυσκολίες και αρκετές φορές απογοήτευση. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά παιδιά στον χώρο μας τα παρατάνε ή αλλάζουν επάγγελμα μέσα σε μόλις 2-3 χρόνια… Η καταξίωση και η αναγνώριση όμως έρχονται σε βάθος χρόνου και χρειάζεται θέληση, υπομονή, πείσμα και αντοχές για να φτάσει κάποιος εκεί.

GD: Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που καθόρισε τα γευστικά σας πρότυπα;

Η συνεργασία μου με τον Jerome Serres ήταν καθοριστική για την εξέλιξή μου ως μάγειρας. Από τις πρώτες κιόλας μέρες που βρέθηκα στην κουζίνα του κατάλαβα τι ήθελα να κάνω, να γίνω σαν αυτόν και να φτάσω ψηλά. Επίσης ¨θωρακίστηκα” επαγγελματικά και έμαθα πολλά πράγματα.

 

Gastronomicdiff Mihalis Nourloglou

Η συνεργασία μου με τον Jerome Serres ήταν καθοριστική για την εξέλιξή μου ως μάγειρας.

GD: Ποια είναι η γνώμη σας για τη βιώσιμη γαστρονομία; Θεωρείτε πως ο χώρος στην Ελλάδα είναι σε θέση να την υποδεχθεί και να εφαρμοστούν οι αρχές της στην κουζίνα του κάθε εστιατορίου;

Σημαντικό κίνημα το οποίο αφορά όλους μας καθώς η υπερκατανάλωση παγκοσμίως είναι σε τεράστια επίπεδα, πράγμα το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην φύση και τον πλανήτη.  Στην Ελλάδα, η βιώσιμη γαστρονομία θεωρώ ότι είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Για να αναπτυχθεί χρειάζεται κινήσεις, όχι μόνο από εμάς τους Chef, αλλά και από τους επιχειρηματίες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων και των παραγωγών, οι οποίοι μπορούν για παράδειγμα να θέσουν ως πρότυπα αντίστοιχες φάρμες του εξωτερικού και να πειραματιστούν με σπάνιες ή παλιές, ξεχασμένες πρώτες ύλες.

Για να αναπτυχθεί η βιώσιμη γαστρονομία στην Ελλάδα, χρειάζεται κινήσεις, όχι μόνο από εμάς τους Chef, αλλά και από τους επιχειρηματίες & παραγωγούς του κλάδου…

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter