Δημήτρης Χρονόπουλος: "Η ζαχαροπλαστική κληρονομιά της Ελλάδας δεν κινδυνεύει να χαθεί." — Gastronomic Diff

Δημήτρης Χρονόπουλος: “Η ζαχαροπλαστική κληρονομιά της Ελλάδας δεν κινδυνεύει να χαθεί.”

 Ο Δημήτρης Χρονόπουλος πρόκειται για τον κορυφαίο pâtissier της χώρας μας. Με καταγωγή από την Καλαμάτα, ο γνωστός Pastry Chef και κριτής της τηλεοπτικής εκπομπής “Bake Off” στον Alpha TV, φημίζεται για τη σχέση του με τη σοκολάτα. Το 2006 βραβεύτηκε ως “Καλύτερος Ζαχαροπλάστης” στην Ελλάδα από την Ελευθεροτυπία. Η πορεία του είναι μεγάλη με γνωστά ονόματα όπως Ελούντα, Σπονδή, Βαρούλκο και Valrhona. Μαζί μας, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την ελληνική ζαχαροπλαστική παράδοση και τη συνταγή της γλυκιάς επιτυχίας!

Συνέντευξη από τη Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη

“Η ζαχαροπλαστική θέλει υπομονή και επιμονή, αλλά χωρίς δημιουργικότητα και έμπνευση δεν γίνεται τίποτα”.

Dimitris Chronopoulos Gastronomic Diff

GD: Η πορεία σας είναι μεγάλη και δικαίως έχετε κερδίσει τον τίτλο του κορυφαίου Pastry Chef στην Ελλάδα! Ποιες είναι οι κύριες συνεργασίες & projects σας αυτό το διάστημα;

Καταρχάς, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

Εδώ και πολλά χρόνια είμαι τεχνικός σύμβουλος της Valhrona σε Ελλάδα, Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με την οποία ταξιδεύω στο εξωτερικό κάνοντας σεμινάρια και training.

Από φέτος, έχω μόνιμη συνεργασία με την σχολή LE MONDE όπου παραδίδω σεμινάρια και workshops ζαχαροπλαστικής.

Επιπλέον, για 3η συνεχή χρονιά έχω την επιμέλεια στα ξενοδοχεία Kensho στη Μύκονο, καθώς και για δεύτερη συνεχή χρονιά στο εστιατόριο CTC.

Dimitris Chronopoulos Gastronomic Diff (Medium)
Το “τσαντάκι”, ο επίλογος του εστιατορίου CTC, μια γλυκιά δημιουργία του Δημήτρη Χρονόπουλου.

GD: Τελικά, ποια είναι τα μυστικά για ένα πετυχημένο γλυκό; 

Ένα πετυχημένο γλυκό θα πρέπει να διεγείρει όσες περισσότερες από τις αισθήσεις μας.

Αρχικά, θα πρέπει να έλκει τον καταναλωτή το οπτικό αποτέλεσμα, δηλαδή οι χρωματικοί συνδυασμοί, η διακόσμηση και το στήσιμο στο πιάτο, αν μιλάμε για ένα εστιατορικό γλυκό. Έπειτα, το γευστικό αποτέλεσμα είναι αυτό που θα τον κερδίσει, είναι αυτό που θα έχει να θυμάται.

Οι καλές πρώτες ύλες, η αρμονία στα αρώματα, η ισορροπία στους γευστικούς συνδυασμούς που θα επιλεχθούν και οι σωστές υφές και δομές στις επιμέρους παρασκευές είναι οι πιο βασικοί παράγοντες για την δημιουργία ενός πολύ καλού γλυκού.

H ζαχαροπλαστική μας «κληρονομιά» δεν νομίζω ότι κινδυνεύει να χαθεί.

Dimitris Chronopoulos Strawberry Tart Gastronomicdiff (Medium)
Strawberry Tart. Κλικ εδώ για τη συνταγή.

GD: Μιλήστε μας για τα σεμινάρια που κάνετε αυτήν την περίοδο- σε ποιους απευθύνονται & τί αποκομίζει κάποιος από αυτά. Μέσα από τα δια ζώσης σεμινάρια, μπορεί κάποιος να μάθει να φτιάχνει γλυκά επαγγελματικού επιπέδου από την κουζίνα του σπιτιού του;

Σεμινάρια για επαγγελματίες κάνω εδώ και πολλά χρόνια και η αλήθεια είναι ότι η εκπαιδευτική διαδικασία της ζαχαροπλαστικής με ιντριγκάρει πολύ. Φέτος, τόσο στα εκπαιδευτικά σεμινάρια και workshops που παραδίδω στη LE MONDE, όσο και στα σεμινάρια ζαχαροπλαστικής που διοργανώνω στον δικό μου χώρο, έχω εντυπωσιαστεί από το επίπεδο των ερασιτεχνών που συναντώ. Με συστηματική συμμετοχή σε σεμινάρια ζαχαροπλαστικής, ακόμα και ένας ερασιτέχνης μπορεί να φτάσει στο επίπεδο να φτάσει να φτιάχνει γλυκά επαγγελματικού επιπέδου ακόμα και στην κουζίνα του σπιτιού του.

Dimitris Chronopoulos Cubes Gastronomicdiff (Medium)
Κύβοι Λεμόνι με compotee framboise- μαστίχα. Ολόκληρη η συνταγή εδώ.

GD: Η οικονομική κρίση έχει ευνοήσει το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη; Ισχύει πως οι Έλληνες καταναλωτές έγιναν πιο “γλυκατζήδες” εν όψει κρίσης και προβλημάτων;

Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες καταναλωτές έγιναν πιο «γλυκατζήδες» εν όψει κρίσης, αυτό που πιστεύω είναι ότι έγιναν πιο επιλεκτικοί, με άλλα λόγια, ενημερώνονται καλύτερα και απαιτούν την καλή ποιότητα. Συνεπώς, αυτοί που πραγματικά έχουν ευνοηθεί όχι μόνο στον χώρο της ζαχαροπλαστικής αλλά σε όλους τους τομείς είναι οι επαγγελματίες που δεν κάνουν «εκπτώσεις» στην ποιότητα.

Dimitris Chronopoulos Gastronomic Diff 4 (Medium)
Οι μαθητές του τον βλέπουν ως μέντορα και ολοκληρώνοντας σεμινάρια μαζί του είναι η αρχή της επιτυχίας!

GD: Το δικό σας τοπ 3 ελληνικών εστιατορίων με αξιοσημείωτα γλυκά -για να τα επισκεφτούμε!-

Υπάρχουν πολλά αξιόλογα εστιατόρια στην Ελλάδα όπου μπορούμε να γευτούμε πολύ νόστιμες δημιουργίες. Εάν ανέφερα μόνο 3, τότε σίγουρα θα αδικούσα κάποια άλλα στα οποία γίνονται εξαιρετικές προσπάθειες.

Εν όψει κρίσης, αυτοί που έχουν ευνοηθεί στο χώρο είναι οι επαγγελματίες που δεν κάνουν «εκπτώσεις» στην ποιότητα.

Dimitris Chronopoulos Gastronomic Diff 3 (Medium)
Tonka Apple Cake. Δείτε τη συνταγή εδώ.

GD: Έχει ειπωθεί πως η ελληνική ζαχαροπλαστική παράδοση επισκιάζεται από την ευρωπαϊκή στη χώρα μας. Συμφωνείτε με αυτόν τον ισχυρισμό και με ποιους τρόπους μπορεί να διαφυλαχθεί & να εξελιχθεί η ζαχαροπλαστική μας κληρονομιά;

Ενώ η παραδοσιακή ελληνική ζαχαροπλαστική είναι μέσα στις καρδιές των Ελλήνων και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι παραμένουμε πιστοί στα παραδοσιακά γλυκά μας, ειδικά σε γιορτές, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, οι επιρροές κυρίως από την Ευρώπη αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου τείνουν να κυριαρχούν στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και στα μενού των εστιατορίων.

Dimitris Chronopoulos Lemon Tart Gastronomicdiff
Τάρτα λεμόνι– καθιερωμένο φαβορί. Κλικ εδώ για τη συνταγή.

Παρόλα αυτά, η ζαχαροπλαστική μας «κληρονομιά» δεν νομίζω ότι κινδυνεύει να χαθεί. Εκτός από εμάς που μεταφέρουμε αυτήν την κληρονομιά από γενιά σε γενιά, υπάρχουν εξαιρετικά παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τα οποία στηρίζει ο κόσμος.

Όσο για αυτούς που προτιμούν κάτι πιο σύγχρονο με άρωμα Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια γίνονται εξαιρετικές προσπάθειες αναβίωσης παλιών παραδοσιακών συνταγών και το πάντρεμα τους με σύγχρονες τεχνικές.

Dimitris Chronopoulos Gastronomic Diff 7

GD: Υπάρχει γλυκό που να μην παχαίνει; Εν όψει καλοκαιριού, τι είδους γλυκά θα ετοιμάζατε στο κοινό που μετράει τις θερμίδες;

Φυσικά και υπάρχουν γλυκά με λιγότερες θερμίδες, όπως γλυκά με φυτικά γλυκαντικά συστατικά, τα οποία έχουν χαμηλότερη θερμιδική αξία. Μια άλλη λύση είναι να απολαμβάνουμε τα αγαπημένο μας γλυκό σε πολύ μικρές ποσότητες!

GD: Θα ανοίγατε ζαχαροπλαστείο στο εξωτερικό; Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Το να αποκτήσω ένα ζαχαροπλαστείο με το όνομα μου είναι σίγουρο κάτι που το σκέφτομαι εδώ καιρό και είναι σίγουρα στα πλάνα μου. Όσον αφορά, το εξωτερικό θα έλεγα ότι δεν είμαι καθόλου αρνητικός, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί να γίνει στο πλαίσιο μιας συνεργασίας, διότι οι υποχρεώσεις μου είναι ήδη πολύ αυξημένες.

Τίποτα δεν έρχεται σε μια στιγμή και χωρίς κόπο.

Dimitris Chronopoulos Cocoa Ice Cream (Medium)
Ακαταμάχητο παγωτό κακάο. Κλικ εδώ για να το φτιάξεις μόνος σου!

GD: Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο, άγνωστο μέχρι σήμερα pastry chef για να πετύχει;

Υπομονή και επιμονή, καθώς και αγάπη για αυτό που κάνει. Τίποτα δεν έρχεται σε μια στιγμή και χωρίς κόπο.

Dimitris Chronopoulos Gastronomicdiff (Medium)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter