Αλέξανδρος Καρακατσάνης San Michali: Η υψηλή γαστρονομία ανεβαίνει κατακόρυφα στις Κυκλάδες — Gastronomic Diff

Αλέξανδρος Καρακατσάνης San Michali: Η υψηλή γαστρονομία ανεβαίνει κατακόρυφα στις Κυκλάδες

To εστιατόριο Σαν Μιχάλη στη Σύρο είναι ζωντανή απόδειξη ότι η υψηλή γαστρονομία ήρθε για να μείνει στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα, στη Σύρο. Ο ιδιοκτήτης και ανερχόμενος Chef, Αλέξανδρος Καρακατσάνης, τονίζει τη σημασία του να χρησιμοποιείς τις καλύτερες πρώτες ύλες που υπάρχουν, χωρίς εκπτώσεις, και περιγράφει την αξία της τοπικότητας στο φαγητό. “Σε κάθε τόπο υπάρχει πρώτη ύλη που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα”, με πρωταγωνίστρια τη Σύρο!

Συνέντευξη από τη Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη

GD: Πώς προέκυψε η ιδέα να ανοίξετε εστιατόριο στο πιο βόρειο σημείο του νησιού, το χωριό Σαν Μιχάλη; Είχατε από μικρός κλίση στη μαγειρική; Κάνατε κάποιο ταξίδι που σας ενέπνευσε;

Μας αρέσει πολύ το χωριό του Σαν Μιχάλη, έχει υπέροχη θέα, ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασίλεματα στην Ελλάδα που σε συνδυασμό με την άγρια ομορφιά,τα άγρια βότανα και τις μυρωδιές, σε ταξιδεύουν και σε ηρεμούν. Αυτός είναι ο βασικός λόγος. Επίσης, μας αρέσει ο κόσμος να γνωρίζει σε ποιο εστιατόριο πηγαίνει και όχι να κάθεται τυχαία, επειδή βρίσκεται σε δημοφιλή περιοχή. Έτσι αναγνωρίζεται πραγματικά η δουλειά μας. Και στην Ερμούπολη αν μετακινηθούμε στο άμεσο μέλλον, θα θέλαμε κάτι μοναδικό και λίγο πιο έξω από την φασαρία και τη ρουτίνα.

Ξεκίνησα από μικρός να μαγειρεύω, στο λύκειο, όταν μου έφερε ο αδερφός μου κάποια βιβλία μαγειρικής από την Αγγλία. Σπούδασα μηχανικός, αλλά η αγάπη μου για την μαγειρική με έκανε να αλλάξω πολύ γρήγορα πορεία. Προσπαθώ να ταξιδεύω συχνά, είτε για δουλειά, είτε για γαστρονομικές διακοπές. Τα ταξίδια σου δίνουν ανάσα και φαντασία

Όταν η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείς είναι η καλύτερη που μπορείς να βρεις και χωρίς εκπτώσεις, προκύπτει ένα ιδανικό αποτέλεσμα.

 

Gastronomicdiff Samihali Karakatsanis
Ο ξυλόφουρνος λέγεται πως είναι η αιτία για τη νοστιμιά των κυρίως, αλλά και του ιδιαίτερα νόστιμου χειροποίητου προζυμένιου ψωμιού του εστιατορίου.

GD: Περιγράψτε μας τους top λόγους για να επισκεφτεί κάποιος το εστιατόριο σας και ποια πιάτα σας θεωρούνται must;

Είναι πολύ δύσκολο σε έναν τέτοιο χώρο να έρθει κάποιος αποκλειστικά για το φαγητό, όταν συναγωνίζεσαι ένα φανταστικό τοπίο! Νομίζω βέβαια πως μέχρι ένα σημείο τα έχουμε καταφέρει..! Η απλότητα του ξυλόφουρνου σε συνδυασμό με νέες μαγειρικές τεχνικές και την όμορφη εμφάνιση με ουσία που μελετάμε πάντα σε κάθε πιάτο πριν μπει στο μενού, κερδίζει αρκετά απαιτητικούς ουρανίσκους… Η δημιουργική κουζίνα δεν πρέπει να τρομάζει τον κόσμο, αποκτά όλο και περισσότερους θαυμαστές και όταν η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείς είναι η καλύτερη που μπορείς να βρεις και χωρίς εκπτώσεις, προκύπτει ένα ιδανικό αποτέλεσμα.

Προσωπικά, προτείνω οτιδήποτε βγαίνει από τον ξυλόφουρνο, όπως το οσομπούκο με σιφνέικη ρεβυθάδα, το αρνί με σελινόριζα, το χειροποίητο προζυμένιο ψωμί μας καθώς και κάποια πιάτα θαλασσινών, ελαφρώς πειραγμένα φυσικά… Η πολιτική μας βασίζεται στη χρήση μη επεξεργασμένων τροφίμων και θέλουμε να είναι όλα χειροποίητα με σεβασμό προς τους πελάτες μας.

 

Gastronomicdiff Samichali Sunset
Το μοναδικό ηλιοβασίλεμα του Σαν Μιχάλη, του πιο ορεινού χωριού στη Σύρο, όπως το απολαμβάνει κάποιος από το εστιατόριο. Photo credits: Theodoros Georntamilis

GD: Ο ρόλος της τοπικότητας στο φαγητό;

Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζεις τα τοπικά υλικά και τους μικροπαραγωγούς, γιατί πραγματικά σε κάθε τόπο υπάρχει πλούσια πρώτη ύλη που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Το μεγαλύτερο μέρος των υλικών που χρησιμοποιούμε είναι από τη Σύρο και τις Κυκλάδες. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείς τον δικό σου χαρακτήρα και αναδεικνύεις την γαστρονομία του κάθε τόπου.

 

Gastronomicdiff Samichali Syros
Κυρίως πιάτο από το μενού της φετινής σεζόν!

 

GD: Το καλοκαίρι του 2017 δημιουργήσατε ένα νέο χώρο tasting των τοπικών υλικών που χρησιμοποιούνται στο μενού του εστιατορίου. Μιλήστε μας λίγο για το νέο αυτό project ονόματι “Σαν Μιχάλη Deli-Cafe“.

Ο χώρος αυτός είναι σε πολύ αρχικό στάδιο διότι ψάχνουμε το κατάλληλο σημείο όπου ο κάθε επισκέπτης θα μπορεί να δοκιμάζει τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο μενού μας & κυκλαδίτικα κρασιά. Σε λίγους μήνες θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες!

Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζεις τα τοπικά υλικά και τους μικροπαραγωγούς, γιατί πραγματικά σε κάθε τόπο υπάρχει πλούσια πρώτη ύλη που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα

 

GD: Πώς θα ορίζατε την κουζίνα των Κυκλάδων και πιο συγκεκριμένα αυτή της Σύρου; Ποια χαρακτηριστικά τη διαφοροποιούν από την υπόλοιπη Ελλάδα;

Η υψηλή γαστρονομία στις Κυκλάδες τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει κατακόρυφα. Ιδιαίτερα στη Σύρο, υπάρχουν εξαιρετικές προσπάθειες chef και επιχειρηματιών, πολλοί νέοι και παλιοί παραγωγοί προϊόντων που θα έπρεπε να υπάρχουν στα ράφια και στα ψυγεία βραβευμένων εστιατορίων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στις Κυκλάδες, με την βοήθεια του δικτύου Aegean Cuisine, έχει ανέβει πολύ η κυκλαδίτικη γαστρονομία μιας και όλο και περισσότερα εστιατόρια βασίζονται στα κυκλαδίτικα υλικά.

Gastronomicdiff Samichali Cuisine
Αρνί με σελινόριζα από το νέο μενού της φετινής σεζόν

GD: Με ποιους τρόπους διασφαλίζεται η ποιότητα των πρώτων υλών σας, που είναι και το κύριο μέλημα σας;

Όπως είπα και παραπάνω βασιζόμαστε στα κυκλαδίτικα προϊόντα που έχουν όλο και περισσότερο ανοδική πορεία.

GD: Τηλεοπτικά, σας είδαμε πέρυσι στο τηλεοπτικό show μαγειρικής Master Chef. Πώς ήταν η εμπειρία σας;

Ήταν μια πολύ σύντομη αλλά όμορφη εμπειρία. Δεν έδωσα την απαραίτητη σημασία και ψυχολογία που έπρεπε γιατί κατάλαβα πως τελικά δεν μου ταιριάζει κάτι τέτοιο..

Με αισιοδοξία, ταπεινότητα και πολλή δουλειά, μπορείς να τα καταφέρεις όπου και αν βρίσκεσαι. 

Gastronomicdiff Samichali Syros Gr
Η υψηλή γαστρονομία σημειώνει έντονα ανοδική πορεία στις Κυκλάδες!

 

GD: Κατά τη γνώμη σας, είναι το ίδιο δύσκολο να αναδειχθεί ένας chef σε νησί απ’ότι σε πόλη;

Το να αναδειχθείς σαν Chef είναι αρκετά δύσκολο… Θέλει συνεχές διάβασμα, ταξίδια, πολλές δοκιμές και πολλές ώρες στην κουζίνα. Νομίζω είναι εξίσου δύσκολο ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας. Παντού είναι τεράστιος ο συναγωνισμός. Αν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις νομίζω πως κάποια στιγμή θα δικαιωθείς. Δεν πρέπει να απογοητεύεσαι από τα λάθη σου. Χρειάζεται να βελτιώνεσαι μέσα από αυτά. Με αισιοδοξία, ταπεινότητα και πολλή δουλειά, μπορείς να τα καταφέρεις όπου και αν βρίσκεσαι. 

Gastronomicdiff Samichali Syros

Photo Credits: Inbulb Photography 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter