Première: Κουζίνα υψηλού επιπέδου & εκλεπτυσμένα πιάτα με γευστικό βάθος — Gastronomic Diff

Première: Κουζίνα υψηλού επιπέδου & εκλεπτυσμένα πιάτα με γευστικό βάθος

από τη Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη

Gastronomicdiff Premiere 2

 

Στον 10ο όροφο του Athenaum InterContinental βρίσκεται το εστιατόριο Première, με Chef patron τον Μιχάλη Νουρλόγλου. Είχαμε αποφασίσει εδώ και καιρό πως θέλουμε να το επισκεφτούμε, δεδομένου πως ο Chef θεωρείται από τα πιο δυνατά χαρτιά της νέας γενιάς και εγγύηση. Εν όψει του Athens Fine Dining, κάναμε την κράτηση μας για να δοκιμάσουμε το μενού των 60 ευρώ.

Gastronomicdiff Premiere 8
Γιάννης Πλατής, Founder Gastronomic Diff

Το πρώτο πράγμα που προσέξαμε μόλις καθίσαμε ήταν η συγκλονιστική θέα. Η Ακρόπολη στο πιάτο μας. Η Αθήνα στις ομορφιές της. Σε εμπνέει το scenery παρά το χαμηλό φωτισμό (αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε δύο έξτρα λάμπες).

Ξεκινήσαμε με το «Καλωσόρισμα»: πηχτή θαλασσινών με αφρό από lemon grass, mouche κουκουνάρι & ζωμό από άγρια χόρτα. Η εμφάνιση του πιάτου παραπέμπει σε creative cuisine και σε ψυχαγωγεί. Η γεύση μας κέρδισε.

Gastronomicdiff Premiere 7

Το πρώτο πιάτο ήταν τάρτα με καβούρι και τριαντάφυλλο. Ούτε κρύο ούτε ζέστη.

Gastronomicdiff Premiere 10

Το δεύτερο πιάτο ήταν Καπνιστό χέλιμπραντάδα” με παντζάρι, φρούτο του πάθους και κυπαρίσσι. Εντυπωσιακή εμφάνιση πιάτου και πολύ δημιουργικό στήσιμο, παρότι μου έλειψε η στέρεη μορφή του χελιού…

Gastronomicdiff Premiere 13

Στη συνέχεια, ο αστακός από τη Γαλλία σε γλάσο μπανάνας με κουνουπίδι, καρύδα και Ταϊλανδέζικα αρώματα, ίσως ένα από τα δύο signature plates του δείπνου με γεύση που υποδηλώνει το υψηλό επίπεδο κουζίνας του Μιχάλη Νουρλόγλου. Λιτή εμφάνιση με πλούσια γεύση. Ναι, αυτή η μπουκιά αποτελεί πυροτέχνημα στον ουρανίσκο και δεν θέλεις να τελειώσει.

 

Gastronomicdiff Premiere 20

Συναγωνίζεται με το Ραβιόλι με μανιτάρια, καπνιστά μύδια και ζωμό από μοσχάρι γάλακτος (τέταρτο πιάτο). Λόγω της υγρής του γέμισης, ο Chef μας συνέστησε το κάθε ραβιόλι να αποτελεί μία ξεχωριστή μπουκιά. Ήταν νόστιμο σε βαθμό που θα προτιμούσα να είχε ένα ή δύο ραβιόλια παραπάνω το πιάτο, αλλά ενδεχομένως εσκεμμένο το αίσθημα του ανικανοποίητου, αφού είμασταν μόλις στη μέση του δείπνου.

Gastronomicdiff Premiere 14

Πέμπτο πιάτο το Φιλέτο black angus με μήλα και γλάσο γλυκόριζας, παστινάκι και σάλτσα. Το κρέας θα μπορούσε να είναι πιο juicy, μου φάνηκε λίγο στεγνό.

Gastronomicdiff Premiere 15

Μου άρεσε ιδιαιτέρως όμως που κάποια πιάτα μας τα παρουσίασε ο ίδιος ο Chef, αφού ένιωθα μια ειδική περιποίηση από το δημιουργό των πιάτων, που κι αυτό είναι μέρος της εμπειρίας. Όταν τον ρώτησα πώς θα χαρακτήριζε την κουζίνα του, μου απάντησε «Ελληνική δημιουργική». Έμπνευση για το creative στήσιμο των πιάτων του αντλεί από τον Ισπανό ζωγράφο και γλύπτη Joan Miró.

Gastronomicdiff Premiere 3
Το εστιατόριο βραβεύτηκε με 2 FNL αστέρια στα φετινά FNL Best Restaurant Awards. Ο Chef Μιχάλης Νουρλόγλου στην τελετή βράβευσης.

Last but not least τα δημιουργικά γλυκά: Μήλα ποσέ με σορμπέ βασιλικού και αρωματικά φυτά και σφαίρα από gianduja και καφέ, ζελέ από yuzu, σορμπέ από πραλίνα με μαρέγκα λεμόνι.

Gastronomicdiff Premiere 17

 

Gastronomicdiff Premiere 18

Καθόλη τη διάρκεια του δείπνου, το προσωπικό ήταν καλά ενημερωμένο για το φαγητό και τα πιάτα. Μάλιστα, έκανα κάποιες ερωτήσεις-προκλήσεις για να τσεκάρω αν γνωρίζουν εις βάθος τι μας σερβίρουν. «Γίνεται εντατική εκπαίδευση του προσωπικού, είναι δουλειά τους να γνωρίζουν ακριβώς τι σερβίρουν και να είναι προετοιμασμένοι για την κάθε ερώτηση», σχολιάζει ο Μιχάλης Νουρλόγλου.

Αν κάτι θα άλλαζα, θα ήταν η ελλιπής ενημέρωση ως προς την ποικιλία των κρασιών και το τι κρασί ταίριαζε στα πιάτα που παρήγγειλα. Θα ήθελα να δω πιο βαθιά γνώση κι ενθουσιασμό σε αυτό το κομμάτι…

Gastronomicdiff Premiere 19

Overall: ένα διαφορετικό επίπεδο κουζίνας με εκλεπτυσμένες γεύσεις και ταυτόχρονα γευστικό βάθος. Ένα fusion γεύσεων με δημιουργικό σενάριο. Αυτό είναι το Première.

Gastronomicdiff Premiere 1

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter