Ο Νικόλας Θωμάς συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα στους πλέον ανερχόμενους Chefs, με το SIMUL να πρωτοστατεί στο bistronomy scene της Αθήνας.
O Chef Patron του SIMUL Gastronomic situ αποφοίτησε από τη Le Monde και έχει δουλέψει κοντά στα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής γαστρονομίας. Ακόμα, έχει διατελέσει private chef σε σκάφη πολυτελείας όπου και βραβεύτηκε.
Η συμμετοχή του ως F&B Manager στο Master Chef τον έκανε ευρέως γνωστό. Σήμερα, διατηρεί συνεργασίες με μεγάλα ονόματα όπως το Privilege, όπου είναι Chef Consultant.
Συνέντευξη από τη Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη
GD: Με ποιους τρόπους έχει επηρεάσει ο ιός Covid-19 το εστιατόριο και τη δουλειά σας;
Ο Covid-19 έχει επηρεάσει με τον χειρότερο τρόπο το χώρο της εστίασης…. Δεν είναι μόνο ότι έχουν κλείσει τα εστιατόρια, αλλά είναι και η αβεβαιότητα που υπάρχει για το μέλλον και το πώς θα αντιδράσει το κοινό μετά από αυτήν την διαδικασία .
Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και να μην αργήσουμε να βρούμε τους ρυθμούς μας μετά την άρση των μέτρων…
GD: Εν όψει του ιού, κυριαρχεί το κίνημα “Μαγειρεύουμε στο σπίτι” και ο κόσμος έχει εξοικειωθεί με συνταγές και μαγειρικές τεχνικές. Κατά πόσο μπορεί αυτό να αποτελέσει απειλή για τους Chefs και τα εστιατόρια στην Ελλάδα και παγκοσμίως;
Είναι πολύ θετικό που ο κόσμος μαγειρεύει από το σπίτι, αλλά μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα social media ασκούν τεράστια επιρροή και δημιουργούν μόδες . Θεωρώ ότι η μαγειρική μπορεί να είναι μια καλή διέξοδος για την περίοδο της καραντίνας, αλλά δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει τα εστιατόρια, διότι ένας χώρος εστίασης σου προσφέρει κάτι περισσότερο από ένα απλό φαγητό και μια υπηρεσία .
Δεν νομίζω πως η μαγειρική από το σπίτι θα επηρεάσει τα εστιατόρια που προσφέρουν κάτι περισσότερο από ένα απλό φαγητό και μια υπηρεσία..
GD: Πώς πιστεύετε πως θα αναδιαμορφωθούν η καταναλωτική συμπεριφορά και οι τάσεις στο χώρο του Food & Beverage στο άμεσο μέλλον;
Θεωρώντας ότι οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες, η τάση στον χώρο του F&B θα είναι προς τα κάτω θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει λογική τιμολογιακή πολιτική.
GD: Η έννοια του Food Safety (ασφάλεια των τροφίμων) απέκτησε διπλή σημασία κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας που βιώνουμε. Ποια μέτρα χρειάζεται να ληφθούν κατά την άποψη σας στα εστιατόρια για τη διασφάλιση της;
Το food safety είναι μια έννοια με την οποία ζει ένας Chef, οι μάγειρες, το εστιατόριο. Ελπίζω να μην ήταν ανάγκη η πανδημία ώστε κάποιος να μπορεί να διασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα των τροφίμων για το εστιατόριο του…
GD: Σχολιάστε τη νέα χωροταξία των εστιατορίων που συν τη νέα διαρρύθμιση των τραπεζιών καθώς και τη μείωση καθισμάτων.
Καλό είναι να περιμένουμε τον ακριβή τρόπο εφαρμογής του για να το σχολιάσουμε. Θεωρώ ότι θα πλήξει πολύ τα μεγάλα και πολυσύχναστα εστιατόρια. Ας ελπίσουμε να είναι κάτι παροδικό…
GD: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο έλλειψης τροφίμων (food shortage). Πώς κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε η πολιτεία να μεριμνήσει ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως αυτός ο κίνδυνος;
Για να υπάρξει έλλειψη τροφίμων,κάποιος κρίκος αλυσίδας έχει σπάσει. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί λόγω της μη λειτουργίας των χώρων εστίασης σταμάτησαν την παραγωγή τους .
Το σημαντικότερο είναι οι καταναλωτές να δείξουν ψυχραιμία αγοράζοντας μόνο τα απαραίτητα και μόλις τελειώσει όλο αυτό, θα επανέλθουν όλα στην κανονική τους ροή.
Μόλις τελειώσει όλο αυτό, θα επανέλθουν όλα στην κανονική τους ροή.
GD: Ζούμε σε συνθήκες virtual reality. Τί σημαίνει αυτό για το χώρο του Food & Beverage και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί και να ενταχθεί η τεχνολογία στην καθημερινή λειτουργία ενός εστιατορίου;
Η τεχνολογία είναι ένα εφόδιο το οποίο αν αξιοποιεί σωστά μπορεί να δώσει πολλές λύσεις σε ένα εστιατόριο . Μπορεί να οργανώσει, να τακτοποιήσει και να επαληθεύει τις λειτουργίες ενός εστιατορίου στο κομμάτι της κουζίνας , του ποτού ακόμα και των καλεσμένων.
Για κάποιον που πιστεύει στη φυσική παρουσία όμως, η τεχνολογία δεν θα μπορέσει να υπερνικήσει την ανθρώπινη φιλοξενία, το χέρι του μάγειρα και το χαμόγελο της υποδοχής .
GD: Ποιες είναι οι διαφορές της κρίσης του 2008 σε σχέση με τη σημερινή παγκόσμια απειλή και πώς αποτυπώνονται στη δουλειά σας;
Μια μεγάλη διαφορά με την κρίση του 2008 είναι ότι τώρα μας έπιασε απροετοίμαστους και ταυτόχρονα μας έχει με δεμένα χεριά μη μπορώντας να είμαστε παραγωγικοί . Σίγουρα μιλάμε για δυο μεγάλες οικονομικές κρίσεις με πολλά κοινά: όπως και τότε, έτσι και τώρα θα χρειαστεί χρόνος για να σταθούμε πάλι στα πόδια μας .
GD: Μεγάλοι Chefs του εξωτερικού σκέφτονται σοβαρά να βάλουν λουκέτο στα εστιατόρια τους για πάντα. Σχολιάστε αυτό το γεγονός.
Είναι καλά γελασμένος όποιος θεωρεί ότι τα «μεγάλα» και καλά εστιατόρια είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Πολλοί επιχειρηματίες, βλέποντας ένα δυσοίωνο μέλλον μπορεί να πάρουν αυτή την απόφαση για μόνιμο κλείσιμο . Δεν θέλω να κρίνω αυτούς που θα το κάνουν και αυτούς που δεν θα το κάνουν γιατί κανείς δεν ξέρει τι γίνεται πίσω από τις πόρτες ενός εστιατορίου… Το μόνο που θα πω είναι ότι είναι κάτι πολύ λυπηρό και στενόχωρο.
Είναι καλά γελασμένος όποιος θεωρεί ότι τα μεγάλα και καλά εστιατόρια είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις.
GD: Πόσο γρήγορα θεωρείτε πως θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου μόλις γίνει άρση της αναστολής λειτουργίας των εστιατορίων;
Είναι κάτι που δεν γνωρίζω, ο κόσμος και οι μάζες είναι απρόβλεπτες μπορούν τα πάντα να επηρεάσουν την αντίδραση αυτή. Ελπίζω μόνο να επανέλθει η εμπιστοσύνη το συντομότερο δυνατόν.
GD: Ποια προβλέπετε είναι η επόμενη μέρα για τα εστιατόρια και την παραγωγή στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα όντας τουριστική χώρα θα υποστεί μεγάλο πλήγμα στο κομμάτι της εστίασης και τα εστιατόρια θα επηρεαστούν σημαντικά. Πραγματικά φοβάμαι να σκεφτώ το κόστος όλου αυτού
GD: Μοιραστείτε μαζί μας τα βήματα σας μετά την καραντίνα και σε τι είδους projects θα δραστηριοποιείστε.
Μετά την καραντίνα, θα έχω πολύ τρέξιμο με το άνοιγμα του Simul, του Privilege καθώς επίσης και του Kapsaliana Village στην Κρήτη .
Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους να βγούμε ασφαλείς και υγιείς από όλο αυτό με το κεφάλι ψηλά και ο μόνος τρόπος να επιστρέψουμε είναι η δουλειά. STAY SAFE!