Η συναρπαστική ιστορία της Σοκολάτας — Gastronomic Diff

Η συναρπαστική ιστορία της Σοκολάτας

Ποιος ανακάλυψε τη σοκολάτα και  πού ξεκίνησε η καλλιέργεια της; Πώς διαμορφώθηκε η κατανάλωση της μέσα στα χρόνια και από πολύτιμο αγαθό που ξεπερνούσε το χρυσό σε αξία κατέληξε σε προσιτή λιχουδιά μαζικής κατανάλωσης; Μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία της σοκολάτας δεν μπορεί παρά να συναρπάσει! 

Gastronomicdiff Chocolate 3

Ο όρος κακάο αναφέρεται στο φυτό ή τους κόκκους του πριν την επεξεργασία του. Η λέξη σοκολάτα προέρχεται από τη λέξη “xocoat” των Αζτέκων, αναφερόμενη σε ένα bitter ρόφημα που παρασκευαζόταν από κόκκους κακάο. Στα λατινικά, το κακαόδεντρο λέγεται “Theobroma cacao” που σημαίνει “η τροφή των Θεών”.

Gastronomicdiff Chocolate 7

Ιστορικοί επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της σοκολάτας εδώ και 2000 χρόνια. Μάλιστα, λέγεται πως η πρώτη αναφορά για την κατανάλωση της σοκολάτας γίνεται 3 με 4 χιλιετίες πίσω, στις προ-Κολομβιανές κουλτούρες της Μέσης Αμερικής, όπως εκείνης των Ολμέκων (The True History of Chocolate). Επίσης, βρέθηκαν ίχνη θεοβρωμίνης (η χημική ένωση που εντοπίζεται στη σοκολάτα) σε αγγεία των αρχαίων Ολμέκων από το 1.500 π.χ.  (Hayes Lavis). Οι Ολμέκοι πέρασαν τις γνώσεις τους για το κακάο στους Μάγιας της Κεντρικής Αμερικής, οι οποίοι κατανάλωναν ροφήματα σοκολάτας σε εορτασμούς και γάμους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και οικονομικού στάτους. Τη συμπεριλάμβαναν σχεδόν σε όλα τους τα γεύματα και τη συνδύαζαν με πιπεριές, chili, μέλι και νερό.

Gastronomicdiff Azteks 2

Παράλληλα, οι Αζτέκοι θεωρούσαν πως το κακάο είχε μαγικές και θεϊκές ιδιότητες. Χρησιμοποιούσαν τους κόκκους κακάο ως νόμισμα για αγορά τροφίμων ή αγαθών. Στην κουλτούρα τους, οι κόκκοι κακάο ήταν πιο πολύτιμοι και από τον χρυσό και βάσει εγγράφου του 16ου αιώνα, ένας κόκκος ανταλασσόταν με πίτα από καλαμποκάλευρο, ενώ 100 κόκκοι αρκούσαν για αγορά μίας γαλοπούλας.

Gastronomicdiff Azteks 3

Όλοι οι ιστορικοί συμφωνούν πως η πρώτη άφιξη της σοκολάτας στην Ευρώπη έγινε επί ισπανικού εδάφους. Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήρθε σε επαφή με τους κόκκους κακάο σε ταξίδι του στην Αμερική και τους έφερε στην Ισπανία το 1502. Παρ’ όλα αυτά, δεν τους έδωσε την πρέπουσα σημασία, αφού τον απασχολούσε περισσότερο ο δρόμος προς τις Ινδίες…

Christopher Colombus Gastronomicdiff
Χριστόφορος Κολόμβος: ο άνθρωπος που ήρθε πρώτος σε επαφή με κόκκους κακάο και που ουσιαστικά ανακάλυψε τη σοκολάτα δεν είχε αντιληφθεί την υψηλή αξία της

Τους επανέφερε στο προσκήνιο ο Hernando Cortez, 20 χρόνια αργότερα. Ο μύθος μάλιστα λέει πως ο βασιλιάς των Αζτέκων, Montezuma, που κατανάλωνε καθημερινά γαλόνια σοκολάτας για ενέργεια, καλωσόρισε τον Ισπανό εξερευνητή Cortez με συμπόσιο που συμπεριλάμβανε ρόφημα σοκολάτας θεωρώντας τον θεότητα αντί για κατακτητή-εισβολέα!

Montezuma Gastronomicdiff
Montzeuma, ο βασιλιάς των Αζτέκων που κατανάλωνε γαλόνια σοκολάτας για να αυξήσει την ενέργεια και λίμπιντο του.

Το 1585 φτάνει στη Σεβίλλη το πρώτο επίσημο φορτίο κακάο. Γάλλοι, Άγγλοι και Ολλανδοί δεν αφήνουν όμως το μονοπώλιο στους Ισπανούς, αλλά αποκτούν σύντομα τις δικές τους φυτείες καλλιεργώντας κακάο και ζαχαροκάλαμο στις αποικίες τους στην Καραϊβική και στις περιοχές του Ισημερινού. Μόλις δε εξαντλήθηκε το μεσοαμερικανικό εργατικό δυναμικό, εισήχθησαν Αφρικανοί σκλάβοι για την καλλιέργεια.

Οι Αμερικάνοι από την άλλη, ανακάλυψαν τη σοκολάτα 200 χρόνια μετά, ενώ στην ουσία ανακαλύφθηκε χάρη σε εκείνους! Έφτασε στη Φλόριντα με ισπανικό πλοίο το 1641 και το πρώτο σοκολατοποιείο άνοιξε στη Βοστόνη το 1682. Από το 1773, οι κόκκοι κακάο ήταν η μέγιστη εισαγωγή από τις αμερικανικές αποικίες. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, η σοκολάτα συμπεριλαμβανόταν στο στρατιωτικό συσσίτιο και προσφερόταν ενίοτε στους στρατιώτες αντί χρημάτων. Μάλιστα, υπήρχε και στο συσσίτιο των στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Gastronomicdiff Chocolate 6

Ο ουρανίσκος των Ευρωπαίων δεν ικανοποιείτο όμως από την παραδοσιακή συνταγή των Αζτέκων και έτσι δημιούργησαν τις δικές τους παραλλαγές ζεστής σοκολάτας με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, κανέλα και άλλα μπαχαρικά. Κομψές σοκολατερί για την υψηλή κοινωνία εμφανίστηκαν στο Λονδίνο κι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Θεωρούταν πως το ρόφημα σοκολάτας είχες ιατρικές και αφροδισιακές ιδιότητες.

Έτσι, το 1828, ο Ολλανδός χημικός Conrad van Houten παρασκεύασε σκόνη σοκολάτας, αφαιρώντας το μισό φυσικό λίπος (βούτυρο κακάου) από την υγρή σοκολάτα, κονιορτοποιώντας ό,τι απέμεινε και προσθέτοντας στο μείγμα αλκαλικά άλατα για να ακακόψει την πικρή γεύση. Το προϊόν έγινε γνωστό ως “Κακάο Ολλανδίας” κι έλιωνε υπέροχα στο νερό ή το γάλα. Έτσι, δημιουργήθηκε η στέρεη σοκολάτα και χρησιμοποιήθηκε ως συστατικό της ζαχαροπλαστικής. Σταδιακά, μειώθηκε το κόστος παραγωγής της και έγινε προσιτή στις μάζες.

Gastronomicdiff Chocolate 5

Η δημιουργία της πρώτης μοντέρνας πλάκας αποδίδεται στον Joseph Fry. Το 1868, η Cadbury προωθούσε ήδη κουτάκια με σοκολατάκια στην Αγγλία ενώ το 1887 δύο Ελβετοί, ο σοκολατοπαραγωγός Daniel Peter και ο χημικός Henri Nestle θα μείνουν στην ιστορία ως το δίδυμο που γέννησε τη σοκολάτα γάλακτος! Ο Nestle ήταν μάλιστα εκείνος που πρώτος από όλους μετέτρεψε το υγρό γάλα σε στέρεη σκόνη.

Henri Nestle Gastronomicdiff
Henri Nestle

Αυτή τη σκόνη χρησιμοποίησε ο Daniel Peter για να φτιάξει την πρώτη και μοναδική για 20 χρόνια σοκολάτα γάλακτος. Για την ιστορία, ονομαζόταν Gala Peter -από την ελληνική λέξη γάλα. Ο Ελβετός Rodolphe Lindt, εφηύρε το 1879 μια μηχανή που αναμείγνυε τα συστατικά της σοκολάτας, παράγοντας μια βελούδινη υφή και ανώτερη γεύση, που επέτρεψε την μαζική παραγωγή απαλής, κρεμώδους σοκολάτας που έλιωνε στο στόμα, καθώς παρέμενε σκληρή στην κατανάλωση μέχρι τότε.

Rod Lindt Gastronomicdiff
Rodolphe Lindt

Το ταξίδι της σοκολάτας τελειώνει κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα όταν οικογενειακές επιχειρήσεις σοκολατοποιών όπως οι Cadbury, Nestle, MarsHershey έκαναν πλέον μαζική παραγωγή μεγάλης ποικιλίας συσκευασιών σοκολάτας για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για το γλυκό κέρασμα.

Gastronomicdiff Chocolate

Πηγή: The Fresh Paper

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter