Δημήτρης Μπληζιώτης: "Η μαγειρική χρειάζεται τόλμη & ελευθερία" — Gastronomic Diff

Δημήτρης Μπληζιώτης: “Η μαγειρική χρειάζεται τόλμη & ελευθερία”

Ο πολυταξιδεμένος chef Δημήτρης Μπληζιώτης αισθάνεται πια “χορτασμένος”. Έχει δουλέψει στην Αμερική, το Εκουαδόρ αλλά και σε κρουαζιερόπλοια τόσο στην Ιαπωνία, όσο και την Αυστραλία. Τον γνωρίζουμε λόγω της καινοτομίας του στο χώρο του catering. Με μέντορες τους καλύτερους του χώρου, διέπρεψε ως private chef σε σπίτια. Μας εξηγεί πως η μαγειρική είναι τέχνη, δεν αρκεί μόνο η τεχνική κατάρτιση…

GD: Πώς και πότε ξεκίνησε η καριέρα σου στο χώρο της μαγειρικής;

Μάλλον πεινούσα και μου άρεσε να τρώω… Χωρίς πλάκα, ήταν τελείως τυχαίο! Αλλά ήμουν πολύ τυχερός τελικά, μιας και έκανα τη μοναδική δουλειά που μπορούσα να κάνω, και αυτό αποδεικνύεται από την πορεία μου, κρίνοντας τις καταστάσεις σήμερα.

GD: Ήσουν για πολλά χρόνια δίπλα στον κύριο Θανάση Πλατή και στο catering. Πώς ένιωσες με την προκειμένη επαγγελματική σου θέση;

Τελικά η σχέση μου με τον Θανάση Πλατή, ήταν καρμική… Οι 4 μήνες που θα καθόμουν στην Ελλάδα (και μετά θα ξαναγυρνούσα στην Αμερική), έγιναν 38 χρόνια!

Ναι, είναι μεγάλο το ταξίδι. Mεγάλο και γεμάτο συγκινήσεις… Ταξιδεύαμε μονίμως σε καινούριους προορισμούς. Καμιά φορά και χωρίς προορισμό, ανακαλύπτοντας το αύριο. Τελικά ήταν τύχη. Ο Θανάσης Πλατής μού άνοιξε δρόμους, καινούριες κατευθύνσεις, διαφορετικές οπτικές και νέα δεδομένα. Δεν είναι εύκολο να συνυπάρχεις με έναν άνθρωπο που κάθε μέρα γεννάει 50 νέες ιδέες. Αλλά ήταν ευεργετικό για εμένα για την συμπυκνωμένη γνώση που εισέπραξα. Μεγάλο το ταξίδι. Ένα ταξίδι χωρίς Ιθάκη.

Dimitris Bliziotis Gastronomicdiff 1

GD: Ποιος ο μέντορας μάγειρας σου; Ποιον μιμείσαι με άλλα λόγια;

Για εμένα, 3 οι μέντορες μου καθόρισαν τη μαγειρική πορεία μου και ο καθένας ήταν τελείως διαφορετικός.

Ο Γερμανός Chef που δούλευα στο Εκουαδόρ, μέτριος μάγειρας αλλά τέρας οργάνωσης! Ο Μιχάλης Λεμονής στα κρουαζιερόπλοια  του Ποταμιάνου, ο απόλυτος leader… Δυναμικός, χαρισματικός, με μοντέρνες τεχνικές για την εποχή του! Και τέλος, ο Γιάννης Νιάρχος. Δεν έχει τίποτα από τους προηγούμενους, ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων αλλά ο απόλυτος μάγειρας, νόστιμος, κλπ.

Και προφανώς, όλοι αυτοί οι μάγειρες που δούλεψαν μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια, πίστεψαν και πιστεύουν ακόμα στο όνειρό μου. Από αυτούς έμαθα τα περισσότερα και τα πιο σημαντικά. Πάντα πίστευα ότι μάγειρας δεν γίνεσαι μόνο με μία κατσαρόλα. Δεν φτάνει μόνο η τεχνική κατάρτιση. Επιβάλλεται να λειτουργούν όλες οι αισθήσεις σου για να καταφέρεις να προσφέρεις τροφή με πολύ αγάπη. Ειδικά στη δική μου περίπτωση που η τροφή προσφέρεται για λόγους γιορτής (γάμοι, βαφτίσια, κλπ). Επίσης, χρειάζεται τόλμη και ελευθερία, γιατί η μαγειρική είναι τέχνη. Χωρίς ελευθερία & αγάπη δεν παράγεις τέχνη.

Μάγειρας δεν γίνεσαι με μία μόνο κατσαρόλα. Χρειάζεται τόλμη & ελευθερία γιατί η μαγειρική είναι τέχνη

Τέλος, υπήρξαν άνθρωποι δίπλα μου, στην πορεία αυτής της καριέρας, που με επηρέασαν περισσότερο από τους μέντορες μάγειρες όπως ο Θανάσης Πλατής. Ταξίδεψε, έζησε, ήπιε, έφαγε σε όλον τον κόσμο, έμαθε πολύ καλά και έμαθε και εμένα. Σε ευχαριστώ Θανάση!

Ο ορισμός «class» ανήκει στην Εύη Μητσοπούλου. Τι να το κάνεις το καλό φαγητό όταν δεν έχεις ένα καλά στρωμένο τραπέζι, μία καλοσιδερωμένη πετσέτα, ένα κερί, έναν ωραίο φωτισμό που δημιουργεί την ιδανική ατμόσφαιρα! Σε ευχαριστώ Εύη!

GD: Ποιοι οι στόχοι και τα σχέδια σου για το μέλλον;

Είμαι πλέον 66 ετών, εργάζομαι συνεχόμενα 52 χρόνια, έχω κλείσει πολλούς κύκλους στην επαγγελματική μου ζωή. Θέλω πια να μπορώ να εργάζομαι τόσο όσο για να αισθάνομαι ενεργός. Στόχος μου είναι να έχω χρόνο να απολαμβάνω και άλλα, απλά καθημερινά πράγματα. Μία βόλτα πλάι στη θάλασσα, έναν καφέ στο ηλιοβασίλεμα, ένα ποτήρι κρασί με φίλους.

Dimitris Bliziotis Gastronomicdiff 2

GD: Ποια η γνώμη σου για το Gastronomic Diff;

Όσο αφορά το Gastronomic Diff, καταρχήν συγχαρητήρια! Η ιδέα είναι καταπληκτική και τη θεωρώ σημαντική! Χρειαζόμαστε ιστοσελίδες καθαρές και ξάστερες σαν τη δική σου!

GD: Τέλος, ποια είναι η πιο μεγάλη δουλειά μαγειρικής που έχεις αναλάβει;

Έχοντας σαν κριτήριο την ποσότητα, οι μεγαλύτερες δουλειές ήταν:  Εταιρία Oriflame αριθμού 5.000 ατόμων, τραπέζι καθιστό Family Style, 2 φορές μέσα σε 1 εβδομάδα στο Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ). Επίσης, το Διαβητολογικό Συνέδριο στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, αριθμού 12.000 ατόμων.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter