Ανερχόμενο Santa Lucia στην ανερχόμενη Αρχελάου — Gastronomic Diff

Ανερχόμενο Santa Lucia στην ανερχόμενη Αρχελάου

Στην πλέον πολυσύχναστη και ολοένα ανερχομένη οδό Αρχελάου στο Παγκράτι, άνοιξε πριν περίπου 6 μήνες μια Ναπολιτάνικη τρατορία, η Santa Lucia. Πήρε το όνομα της από ένα παλιό παραδοσιακό Ιταλικό τραγούδι και φέρνει στο κέντρο της Αθήνας γεύσεις από διάφορες περιοχές της Ιταλίας.

Οδός Αρχελάου

Επισκέφτηκα το εστιατόριο μια Τέταρτη βράδυ. Η Αρχελάου πλέον είναι γεμάτη ζωή μιας και ανοίγουν ολοένα και περισσότερα εστιατόρια και καφέ. Μπαίνοντας στο μαγαζί μας υποδέχτηκε ζεστά η Βασιλική Παπαθεοδώρου, μια εκ των ιδιοκτητών.

Ο χώρος ευχάριστος, φωτεινός, με περίπου 10 ξύλινα τραπέζια τα οποία ήταν όλα γεμάτα. Ένα μέρος του εστιατορίου καταλαμβάνει η ανοιχτή κουζίνα στην οποία ο chef Παρασκευάς Δημολίκας ετοιμάζει αδιάκοπα, με πολύ μεράκι τις συνταγές του. Ενώ όσες φορές είχα περάσει απέξω δεν μου έχει τραβήξει την προσοχή το εστιατόριο, όταν κάθεσαι μέσα νιώθεις πως όντως βρίσκεσαι σε μια παραδοσιακή τρατορια στην Ιταλία. Λιτή και απέριττη διακόσμηση, χωρίς υπερβολές όπως και παρατήρησα αργότερα και στο μενού τους.

Ο κατάλογος αποτελείται κυρίως από μακαρονάδες, με κάποια επιλογή κρέατος και ψαριού.

Όπως μας είπε η Βασιλική, οι μακαρονάδες και η πίτσα είναι τελείως άλλη ιστορία.

Για την καλή πίτσα χρειάζεσαι ξυλόφουρνο και άλλη προεργασία οπότε προτίμησαν να εστιάσουν στις καλές μακαρονάδες από το να έχουν έναν πολύ μεγάλο κατάλογο με πολλές επιλογές.

Gastronomicdiff Santa Lucia Pasta (Medium)

Τα πιάτα

Στα antipasti, που κυμαίνονται στα 8-11€, βρίσκεις διάφορες κλασσικές γεύσεις. Εμείς δοκιμάσαμε τα ντοματίνια με mozzarella burrata και φρέσκο βασιλικό, που με έκαναν να καταλάβω πόσο φρέσκα και καλής ποιότητας υλικά χρησιμοποιούν.

Gastronomicdiff Santalucia 2 (Medium)
Nτοματίνια με mozzarella burrata και φρέσκο βασιλικό

Επίσης το σταμναγκάθι με κατσικίσιο τυρί και σταφίδες που ήταν το highlight της βραδιάς και συνδύαζε ιταλικές και ελληνικές επιρροές. Και τέλος, δοκιμάσαμε τα γιουβαρλάκια με γαρίδα και αυγολέμονο που ήταν ένα πιάτο πρωτότυπο και αρκετά εμπνευσμένο, που όμως ήταν λίγο ανάλατο.

Gastronomicdiff Santalucia 3 (Medium)
Σταμναγκάθι με κατσικίσιο τυρί και σταφίδες

Για κυρίως δοκιμάσαμε τις ταλιατέλες με σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα που ήταν πολύ νόστιμο πιάτο, σωστά μαγειρεμένα τα μακαρόνια, και η σάλτσα δεν είχε καμία υπερβολή.

Gastronomicdiff Santalucia 6 (Medium)

Επίσης, η pasta με σπιτικό pesto ήταν εξαιρετική και θα μου μείνει αξέχαστη, παρότι δύσκολα με εντυπωσιάζει το συγκεκριμένο πιάτο.

Gastronomicdiff Santalucia 5 (Medium)
Pasta με σπιτικό pesto

Το pesto είναι μυστική συνταγή του Massimo Bottura, chef και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Osteria Fransescana, κι ένα από τα συστατικά του είναι το ψωμί.

Συμπεράσματα

Είτε αληθεύει, είτε όχι, είναι μια πραγματικά ωραία μακαρονάδα. Όλα τα κυρίως πιάτα κυμαίνονται από 8-14€ που θεωρώ πως είναι πολύ καλές τιμές για την ποιότητα και ποσότητα κάθε πιάτου. Τα επιδόρπια περιλαμβάνουν τρομερά gelato, αλλά λόγο κρύου δοκιμάσαμε το αφράτο και πλούσιο tiramisu.

Η Santa Lucia δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με υπερβολές και φιοριτούρες, ούτε να προσποιηθεί κάτι που δεν είναι…

Πρεσβεύει το καλό φαγητό και τα γνήσια υλικά σε προσιτές τιμές και γι’ αυτό πιστεύω πως θα αποκτήσει πιστούς επισκέπτες και θα καταφέρει να διεκδικήσει επάξια μια θέση στην Αρχελάου και να συναγωνιστεί τις πλέον δημοφιλείς επιλογές Ιταλικής κουζίνας του Παγκρατίου.

Gastronomicdiff Santalucia 4 (Medium)

Κάρολος Μιχαηλίδης _thefoodarchitect_

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter