Κατώγι Αβέρωφ": Υπόδειγμα για τον οινοτουρισμό στην Ελλάδα — Gastronomic Diff

Κατώγι Αβέρωφ”: Υπόδειγμα για τον οινοτουρισμό στην Ελλάδα

Το “Κατώγι Αβέρωφ” στο Μέτσοβο πρεσβεύει ένα ολόκληρο όραμα που ξεκίνησε από τον αείμνηστο ευεργέτη Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα. Το όραμα του οινοτουρισμού και της κουλτούρας του έχει αναλάβει να πραγματώσει ο Αλέξανδρος Ιωάννου, εγγονός του Ευάγγελου Αβέρωφ. Μιλάει αποκλειστικά στο Gastronomic Diff για το υποδειγματικό για τον (οινο)τουρισμό case study “Κατώγι Αβέρωφ” και εκφράζει τις σκέψεις του για το κρασί και το πώς η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον ξεχωριστό οινικό προορισμό παγκοσμίως.

Συνέντευξη από τη Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη

GD: Ο παππούς σας, κύριος Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, υπήρξε μέγας ευεργέτης του Μετσόβου και στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ήταν ο πρώτος που φύτεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου κλήματα της γαλλικής ποικιλίας Cabernet Sauvignon.

Πώς το πρωτοποριακό μεράκι για “κλήματα από τη Γαλλία σε χώμα ελληνικό ορεινό” μετατράπηκε σε ολοκληρωμένη αποστολή ανάπτυξης της οινικής-και όχι μόνο- κουλτούρας ενός ολόκληρου προορισμού όπως το Μέτσοβο και εν γένει της Ελλάδας;

Το όραμα για το Κατώγι Αβέρωφ προέκυψε από ένα ευρύτερο πλάνο που είχε ο παππούς μου για το Μέτσοβο, ένα πλάνο ανάπτυξης, που εμπεριείχε την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την παραγωγή και τη γαστρονομία.

Πράγματι, ήταν ο πρώτος που έφερε την ποικιλία Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα το 1959 και μάλιστα, φέτος γιορτάζουμε την επέτειο των 60 χρόνων Κατώγι Αβέρωφ. Η ενασχόλησή του με το κρασί ξεκίνησε σαν ένα μεράκι, αλλά και σαν ένα στοίχημα ενάντια σε όλα τα προγνωστικά, το οποίο τον ιντρίγκαρε πάρα πολύ.

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο πατέρας μου, Σωτήρης Ιωάννου, ο οποίος μετουσίωσε αυτό το όραμα σε μια από τις πιο δυναμικές εταιρείες στον κλάδο, έκανε πρωτοποριακές οινοποιήσεις για την εποχή και ταυτόχρονα έβαλε και τη σφραγίδα του στον οινοτουρισμό για την Ελλάδα. Ήταν ο πρώτος που έφτιαξε boutique ξενοδοχείο μέσα στους χώρους του οινοποιείου και μια επισκέψιμη διαδρομή, η οποία ενώνει τα δύο κτίρια, το ξενοδοχείο και το οινοποιείο υπογείως. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο η επισκεψιμότητα του οινοποιείου αυξάνεται και τα τελευταία χρόνια δέχεται περίπου 20.000 επισκέπτες ετησίως.

Gastronomicdiff Katogi Averoff Rossiu & Cheese (Medium)
Το ξενοδοχείο “Κατώγι Αβέρωφ” έχει καθιερωθεί ως το κορυφαίο στην περιοχή του Μετσόβου. Ο γαμπρός του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Σωτήρης Ιωάννου, ήταν ο πρώτος που έφτιαξε boutique ξενοδοχείο μέσα στους χώρους του οινοποιείου και μια επισκέψιμη διαδρομή στο “Κατώγι”, με κύριο όραμα την ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην Ελλάδα.

Είναι ένα όραμα που περνάει από γενιά σε γενιά και πλέον έχει περάσει σε εμένα. Τον τελευταίο χρόνο κατοικώ μόνιμα στο Μέτσοβο, ζώντας την εταιρεία στην καρδιά της και κατανοώντας βαθύτερα την αγάπη που έτρεφε ο παππούς μου για την περιοχή και το κρασί.

Το γεγονός αυτό δίνει μεγαλύτερη ώθηση στα επόμενα σχέδιά μας, που είναι η συνεχής βελτίωση των προϊόντων μας, η έρευνα στο αμπέλι και η εξερεύνηση νέων και ιδιαίτερων ποικιλιών της περιοχής, αλλά φυσικά και ο οινοτουρισμός. Μέσα από νέες επενδύσεις και συνέργειες, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να αναπτύξουμε την οινική κουλτούρα ενός ολόκληρου προορισμού και να αναδείξουμε τον οινικό πλούτο της χώρας μας.

Το κρασί προσφέρει γνώση μέσα από την απόλαυση, χαρά μέσα από τη γεύση και την αίσθηση της εγγύτητας γύρω από ένα τραπέζι…

Gastronomicdiff Evagelos Averoff
Ο αείμνηστος εθνικός ευεργέτης Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας φύτεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα γαλλικά αμπέλια Cabernet Sauvignon από μεράκι, το οποίο μετεξελίχθηκε σε πλάνο ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή του Μετσόβου.

GD: Πώς ορίζεται η έννοια του “οινοτουρισμού” για εσάς και ποιες στρατηγικές έχετε εφαρμόσει πρόσφατα για την προώθηση του στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς; 

Ο οινοτουρισμός είναι μια μορφή θεματικού τουρισμού όπου το κρασί αποτελεί το επίκεντρο του ταξιδιού. Παράλληλα, πλαισιώνεται με ποικίλες δραστηριότητες γαστρονομικού, πολιτιστικού ενδιαφέροντος και δραστηριότητες στην ύπαιθρο. Είναι μοναδικό κλειδί που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες κάθε περιοχής και αποτυπώνει με διαφορετικό τρόπο τις ιδιαιτερότητές της, το κρασί προσφέρει γνώση μέσα από την απόλαυση, χαρά μέσα από τη γεύση και την αίσθηση της εγγύτητας γύρω από ένα τραπέζι.

Το πιο κομβικό μέρος της στρατηγικής μας για την προώθηση του οινοτουρισμού είναι η ίδια η εμπειρία που προσφέρουμε στο χώρο μας. Χάρη στη δυναμική αυτής της εμπειρίας, οι επισκέπτες μας λειτουργούν ως οι καλύτεροι πρεσβευτές μας, προβάλλοντας με τα σχόλια και τις περιγραφές τους τη δουλειά μας. Πέραν αυτού, χρησιμοποιούμε τους κλασσικούς τρόπους προώθησης και επικοινωνίας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις νέες δυνατότητες που δίνει το internet και τα social media.

Μέσα από επενδύσεις και συνέργειες, στοχεύουμε στο να αναπτύξουμε την οινική κουλτούρα του Μετσόβου και να αναδείξουμε τον οινικό πλούτο της χώρας μας.

GD: Ποια κρασιά ξεχωρίζετε από το ευρύ portfolio σας και γιατί;

Ξεχωρίζω τη σειρά di Munte, που στη βλάχικη τοπική διάλεκτο του Μετσόβου σημαίνει “του βουνού”, και περιλαμβάνει τέσσερα κρασιά περιορισμένης κυκλοφορίας, το λευκό Alba di Munte και τα ερυθρά Rossiu di Munte από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Βλάχικο και Pinot Noir.

Το καθένα τους είναι πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Ειδικά το Rossiu di Munte Γινιέτς που προέρχεται από τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon που φύτεψε ο παππούς μου, Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, πριν από 60 χρόνια είναι ένα κρασί με έντονο χαρακτήρα και μοναδικά χαρακτηριστικά τα οποία αποτυπώνονται τόσο στη γεύση, όσο και τη δυναμική που έχει για παλαίωση.

Ωστόσο, δεν κρύβω την αδυναμία μου στο κλασσικό και διαχρονικό Κατώγι Αβέρωφ ερυθρό, ένα κρασί με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής που αποτελεί ασφαλή επιλογή καθημερινής απόλαυσης.

Gastronomicdiff Katogi Averoff Yiniets Vineyards (Medium)
Yiniets vineyards, Metsovo.

GD: Πώς διαφέρει το ανώνυμο (χύμα) κρασί από το επώνυμο και μεταξύ των δύο, ποιο μας συμβουλεύετε να επιλέγουμε;

Να διευκρινίσουμε αρχικά ότι τα ανώνυμα και μη σωστά τυποποιημένα κρασιά είναι προϊόν αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης. Τα κρασιά που δεν είναι εμφιαλωμένα δεν αρκεί να είναι επώνυμα… Πρέπει να είναι τυποποιημένα σύμφωνα με και τις ορθές πρακτικές τυποποίησης, διαφορετικά αλλοιώνεται η ποιότητά τους.

Ο καταναλωτής πιστεύει ότι πρόκειται για «αγνό και σπιτικό προϊόν», αλλά σε συντριπτικό βαθμό ισχύει το αντίθετο. Πρόκειται για κρασιά  που στερούνται ιχνηλασιμότητας και συχνά παρουσιάζουν σοβαρά οινολογικά προβλήματα, το πιο σύνηθες είναι να είναι οξειδωμένα, ζημιώνοντας ανεπανόρθωτα την εικόνα του ελληνικού κρασιού, τόσο στην εγχώρια, όσο και τη διεθνή αγορά, μέσω των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας.

Πέρα από τους καταναλωτές, είναι πολύ σημαντικό οι επαγγελματίες της εστίασης να καταλάβουν την υπεραξία που δίνει στην επιχείρησή τους η παρουσία μιας ενημερωμένης λίστας με επώνυμα εμφιαλωμένα ελληνικά κρασιά.

Το πιο κομβικό μέρος της στρατηγικής μας για την προώθηση του οινοτουρισμού είναι η ίδια η εμπειρία που προσφέρουμε στο χώρο μας.

Gastronomicdiff Katogi Averof
Στο “Κατώγι” που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το ξενοδοχείο ακούς όλη την ιστορία του κρασιού από την αρχή… Το “Κατώγι Αβέρωφ ερυθρό” αποτελεί πλέον θεσμό.

GD: Οι αμπελώνες σας στο Μέτσοβο βρίσκονται μέσα στο βιότοπο της καφέ αρκούδας. Αληθεύει πως αποτελεί ενοχλητικό παράγοντα στην παραγωγή του κρασιού σας;

Πράγματι, οι αρκούδες αγαπούν τα σταφύλια και επισκέπτονται συχνά τον αμπελώνα, που αποτελεί μέρος του βιότοπου τους! Ειδικά όταν τα σταφύλια ωριμάζουν, έρχονται με τα αρκουδάκια τους και απολαμβάνουν τους εκλεκτότερους καρπούς. Το γνωρίζουμε γιατί αφήνουν τις πατημασιές τους στο νωπό χώμα.

Είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και δεν προκαλούν ζημιές στα κλήματα, ωστόσο στο παρελθόν είχαν φτάσει να τρώνε μεγάλο μέρος της παραγωγής μας.  Για το λόγο αυτό την περίοδο ωρίμανσης των σταφυλιών, περιφράζουμε πλέον τους αμπελώνες με ηλεκτροφόρα σύρματα που δεν τραυματίζουν τις αρκούδες, απλά τις αποτρέπουν να πλησιάσουν τα αμπέλια.

Gastronomicdiff Katogiaveroff Alexandros Ioannou (Medium)
Τρίτη γενιά. Ο εγγονός του Ευάγγελου Αβέρωφ, Αλέξανδρος Ιωάννου, έχει αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης και με μεράκι, στρατηγική & φρέσκες ιδέες, δίνει συνέχεια στο όραμα της ανάπτυξης του οινοτουρισμού στην Ελλάδα.

GD: Με ποιους τρόπους θεωρείτε πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ξεχωριστό οινικό προορισμό σε παγκόσμιο επίπεδο; 

Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν επισκέψιμοι χώροι στα περισσότερα οινοποιεία, να καλλιεργηθεί η κουλτούρα του οινοτουρισμού στις τοπικές κοινωνίες και με συνέργειες όλων των φορέων, να αναδειχθεί το κρασί συνολικά, ως κομμάτι της ελληνικής τουριστικής εμπειρίας.

Gastronomicdiff Katogiaveroff Breakfast (Medium)
Το πρωινό που σερβίρεται στο ξενοδοχείο “Κατώγι Αβέρωφ” θυμίζει μάλλον… γαστρονομικό παράδεισο..!

Χρειάζεται να αναδειχθεί το κρασί συνολικά, ως κομμάτι της ελληνικής τουριστικής εμπειρίας.

GD: Ποια στοιχεία έχει ο δικός σας “οινικός παράδεισος”;

Ωραία κρασιά, νόστιμα φαγητά, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και κυρίως εκλεκτή παρέα! Ο οινικός παράδεισος είναι ανθρωποκεντρικός.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gastonomicdiff Logo Wide 200

Subscribe to our Newsletter